23948sdkhjf

Fire millioner til "prosjekt overskudssmasse".

Rogaland vil øke gjenvinningsgraden - i dag er den på 5 til 10 prosent.

Rogaland fylkeskommune skal vurdere hvilke muligheter det er for å etablere ett eller flere mottaksanlegg for overskuddsmasser fra bygg- og anleggsarbeid i fylket. Målet er å gjenbruke og gjenvinne overskuddsmasser på en mer bærekraftig måte, fortelles det på fylkets hjemmesider.

Forprosjektet har fått støtte fra Miljødirektoratets tilskuddsordning «Klimasats» til å kartlegge rammene for en slik etablering.

Bare 5 - 10 prosent gjenvinnes

– I dag gjenvinnes bare fem til ti prosent av overskuddsmassene. Klarer vi å lage bedre retur og gjenvinningsordninger vil vi kunne øke denne andelen betydelig, sier Gareth Doolan, assisterende regionalplansjef i Rogaland fylkeskommune.

Prosjektet vil være et viktig bidrag mot å få til en mer bærekraftig håndtering av overskuddsmasser som stein, jord og leire som blir sprengt eller gravd ut ved opparbeiding av tomter, veier og andre byggeprosjekter.

Etablering av flere sentrale mottaksanlegg for gjenbruk og gjenvinning av overskuddsmasser vil legge til rette for en mer sirkulær forvaltning av råstoffene.

Dersom vi øker andelen som gjenvinnes kan vi redusere klimagassutslipp, hindre unødvendige fyllinger i natur- og landbruksområder, utvikle nye næringsmuligheter og i tillegg spare ikke-fornybare ressurser av «ny» stein og grus til kommende generasjoner, legges det til.

Prosjektet vil hovedsakelig bestå i å utrede lokalisering og arealkonflikter, forretningsmuligheter og driftsmodeller, samt initiere dialog med aktuelle parter om areal, eierskap og drift av anlegget(ene). Etablering av mottaksanlegget(ene) er ikke en del av dette oppdraget, men vil være neste steg etter prosjektet. Forprosjektet har en tidsramme på to år, med estimert oppstart våren 2020 og ferdigstillelse innen desember 2021. Norconsult, i samarbeid med Haver Advokatfirmaet, skal gjennomføre prosjektet som har en total kostnadsramme på 4 000 000 kroner eks. mva.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
BGG Entreprenør: Første tippsemien får oppmerksomhet
SSB sier "færre lastebiler år for år i Norge" - men, hva sier OFV da? Det er en nyttig nyanse!
Tilsynet varsler stans av ØB Groups oppkjøp av Betongvarer
Håndplukker fremtidige sjåfører - NAV og NLF med fellesrekruttering
I hjulet: Dette kjøretøyet har motor i felgene
Cramo satser fortsatt på masse utstyr og dobler lokalene i Molde
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.172