23948sdkhjf

Koronajus 1: - Mange starter permitteringene for sent

Det mener Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette AS. Han leder firmaets arbeidslivsavdeling, og kommer her med en rekke gode tips.

Spalten «Koronajus» er et samarbeid med Advokatfirmaet Grette AS, som yter bistand til både private og offentlige selskaper. Grettes advokater har spisskompetanse på arbeidslivsjus og kontraktsjuss relatert til anlegg, transport, leverandørforhold m.m. Du finner dem også på www.grette.no, på LinkedIn og på Facebook

Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette AS leder firmaets arbeidslivsavdeling og har erfaring fra både Byggenæringens Landsforening i NHO og som fagforeningsadvokat i transportbransjen, i tillegg til 10 år som forretningsadvokat i Grette.

- Hvorfor tror du bedrifter ikke starter med permitteringene før?

- Mange vil nok se det an og noen kvier seg for å kaste ansatte ut i ledighet. Men da kjenner man ikke permitteringsordningen godt nok. Den er et utrolig fleksibelt verktøy og regjeringens nye tiltakspakke gir ansatte god kompensasjon.

- Du kan for eksempel starte med å permittere enkelte ansattegrupper to dager i uken. Du kan la ansatte rullere, dvs. ta en permitteringsuke her. Og du kan når som helst ta en permittert ansatt tilbake i jobb i opptil seks uker og deretter fortsette permitteringen, forklarer Aschehoug.

Aschehoug forklarer at det heller ikke er slik at det bare er fagarbeidere, operatører og sjåfører som kan vurderes mot permittering.

- Det stemmer. Når aktiviteten faller, så faller den gjerne også hos dem som regner på prosjekter, ordrekontoret og i støttefunksjoner som økonomi, markedsføring, IT, HR/personal. Ja, den faller også hos administrerende direktør. Og i alle disse bedriftene bør styreleder nå vurdere delvis permittering på minst 2 arbeidsdager i uka, sier han.

- Et selskap kan jo ikke greie seg helt uten en daglig ledelse?

- Nei, kanskje ikke helt, men i mindre grad enn før. Det sitter nå mange daglige ledere på delvis hjemmekontor som helt sikkert må erkjenne at arbeidsmengden er redusert med opptil to dagsverk i uken. Disse kan da permitteres tilsvarende for å skaffe selskapet likviditet, mener Grette-advokaten.

- Permittering i to dager – er to et spesielt tall her?

- Ja, to dager er 40 prosent av en normal arbeidsuke. Og permitterer du mindre enn 40 prosent så får ikke den ansatte krav på dagpenger, forklarer Aschehoug.

- Å permittere ansatte med mindre enn to arbeidsdager per uke er derfor litt lumpent.

- Lønn under permittering – hvor mye må arbeidsgiver betale?

- Arbeidsgiver må dekke de to første arbeidsdagene etter at en 100 prosent permittering har startet. Ved 50 prosent permittering må arbeidsgiver dekke lønn i fire dager. Deretter tar NAVs dagpenger over de neste 26 ukene.

- Hvor mye utgjør dagpengene under permittering?

- Ta en operatør eller sjåfør som har 440.000 i brutto årslønn og som permitteres 40prosent. Vedkommende får full lønn de første 20 arbeidsdagene, dvs. én arbeidsmåned. Deretter og i de neste ca 22 ukene, får hun samlet lønn og dagpenger på kr 33.733. Månedlige lønnstap er da på kr 2.933. For en presset privatøkonomi kan dette være ille nok, men det viser likevel hvor mye regjeringen kompenserer for at arbeidsgiver skal få redusert lønnskostnadene.

- Tar man deretter i betraktning at permittering er en midlertidig ordning og et alternativ til å nedbemanne og la ansatte miste jobben helt, så er dette ikke ille, forklarer Grette-advokaten.

- Hva bør man passe på når man går i gang med en permittering?

- Akilleshælen er saksbehandlingen. Den må være det vi jurister kaller "saklig og forsvarlig". Det som er litt utfordrende ved permittering, er at prosedyren ikke er lovfestet som ved nedbemanninger. Det er derfor lett å trå feil. Men med litt råd og bistand i starten går dette som regel greit, sier lederen av Grettes arbeidslivsavdeling.

Advokatfirmaet har de siste dagene bistått mange titalls bedrifter med å gjennomføre permitteringsprosesser pga. koronaepidemien. Søk råd i tide du også.

Regnestykket man bør studere

Thorkil H. Aschehoug i Advokatfirmaet Grette AS har satt opp dette regnestykket for oss som viser forskjellene mellom 100 prosent og 40 prosent permittering. Utgangspunkt er brutto årslønn på kr 440.000 / månedslønn på kr 36.666.

Ved 100 prosent permittering: Full lønn de første 20 arbeidsdagene/4 arbeidsukene. De neste 22 ukene: Arbeidsgiver betaler ingenting. Dagpenger gir 80 prosent opp til 300.000 (dvs. 240.000), deretter 62,4 prosent opp til 600.000 (dvs. 87.360). Dette utgjør samlet en årslønn under 100 prosent permittering på kr 327.360 eller en månedlig lønn på 27.280. Det månedlige lønnstapet er her (36.666 -27.280) kr 9.386.

Ved 40% permittering: Brutto lønn etter fire ukers permittering, arbeidsgiver betaler fortsatt 60 prosent lønn, altså kr 264.000 pr år. Dagpengene skal nå beregnes av 40 prosent av lønn, dvs av kr 176.000. Av dette får den permitterte 80 prosent, dvs kr 140.800. Dette utgjør samlet en årslønn under permittering på kr 404.800 eller en månedlig lønn på kr 33.733. det månedlige lønnstapet er her (36.666 – 33.733) kr 2.933.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094