23948sdkhjf

Her er et knippe videoer alle barn og syklister bør se

... og kanskje vi andre også.

Det er ventet både flere unge syklister og flere vogntog på veiene i tiden fremover.

Dermed er det potensielt duket for flere ulykker. Ifølge tall fra Statens vegvesen skjer to av ti dødsulykker på sykkel i bilens blindsone.

For lastebilnæringen er slike ulykker sjåførens store skrekk og selv om sjåføren ofte selv er klar over problemet, er det påfallende få syklister som vet at man aldri må gli opp på høyre side av store biler i vegkryss.

Nå er det skolestart og NLF har laget en ny video som alle unge syklister bør se. Filmen viser hva som kan skje og hva syklistene bør vite om blindsoner og høyresving. Du ser den i vinduet øverst i denne saken.

De siste årene har det kommet flere gode opplæringsfilmer innen trafikksikkerhet. En av de første her i landet kom i 2010 og heter "Velg livet, det er kjedelig å være død." Du finner den nederst i teksten.

I fjor hadde Statens vegvesen sin kampanje, "Del veien", for å øke forståelsen mellom syklister og bilister i trafikken. I ett stunt ble det vist at man fikk plass til hele 30 (!) syklister i en lastebils blindsone.

NLF har i en årrekke gått i bresjen og har et eget program der frivillige besøker skoler og underviser. I fjor fikk over 2400 elever informasjon om blant annet blindsonene til lastebiler via dette prosjektet, og organisasjonens forrige trafikksikkerhetsvideo, «Stopp, se og vink», har fått mer enn 2 millioner visninger i sosiale medier. Det er videoen der en 10-åring blir "påkjørt" av Tommy Rustad.

Tilslutt tar vi med en nyttig opplæringspakke som Volvo lanserte i 2016. Denne undervisningspakken kan for eksempel lærere laste ned og vise elever. Den finner du her.

... Og helt tilslutt tar vi med en sak om hva syklister IKKE skal gjøre. Den svenske syklisten var ute og syklet da han sto på sin rett i denne saken.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078