23948sdkhjf

Åge har fått et nytt syn på tilværelsen

- Mange er kanskje redd for øyeoperasjon. For meg var det ikke vondt, og synet er blitt fantastisk, sier Åge Widme.

- Du, det er Åge Widme som ringer. Artikkelen du skrev om tåkesyn forleden er helt riktig. Det har skjedd meg og jeg tror det kan gjelde ganske mange.

- Jasså?

- Ja, altså: Jeg er operert for 14 dager siden og har fått et så fantastisk syn at man ikke skulle tro det. Jeg tror mange kan være i samme situasjon og enten ikke vet det eller at de kanskje gruer seg til en eventuell operasjon.

Han kan ha et poeng, den drevne lastebilkaren.

La oss først spole noen dager tilbake. Saken om tåkesyn dreide seg om såkalt kontrassyn. Hvis du har dårlig kontrastsyn, blir det vanskeligere å skille de tingene du ser fra hverandre. Det blir som å gå i tåke eller kjøre bil en vinterdag når det er snøvær. Nedsatt kontrastsyn kan ramme hvem som helst og risikoen øker med alderen. Regn, tåke, sludd, snø, skumring og mørke gjør kontrastforholdene enda verre.

I en undersøkelse YouGov har gjort for Norges Optikerforbund svarer fire av ti at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av eget eller andres dårlige syn.

– Lav kontrastfølsomhet kan være et symptom på for eksempel grå stær, grønn stær eller endringer i øyet på grunn av diabetes. Kontrastsynet kan svekkes som følge av visse øyeoperasjoner. c, fortalte generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Det er nettopp dette som har skjedd for Åge Widme.

- Jeg er på årlig øyekontroll og har visst at grå stær kom snikende innpå, forteller han. Sist jeg var hos kontroll ble jeg spurt om hva jeg jobbet med. Jeg var ærlig og fortalte at jeg både kjørte både buss og lastebil. Da jeg ble spurt hvordan det gikk, fortalte jeg som sant var at jeg godt kunne kjørt veien til Trondheim i blinde. Den kan jeg utenat, lo jeg.

Det forteller Åge Widme spøkefullt før han setter fingeren på budskapet han mener er viktig:

- Kanskje er flere redde for å fortelle at de er yrkessjåfører i frykt for å miste lappen. Samtidig er nok mange redde for at det vil være smertefullt å operere. Det er det ikke. Det er viktig for meg å få frem slik at andre også kan tenke på det. For meg har hverdagen blitt helt annen og jeg har heller ikke hatt noen smerter i ettertid av operasjonen, avslutter Åge Widme.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.046