23948sdkhjf

Nederland gir bøter på 1500 euro for ukehvil i hytta

Blir kontrollert fra februar.

Den siste, store endringen innen langtransport de siste månedene er uten tvil regelen om at det ikke er lov å ta ordinær ukehvil i lastebilhytta. Loven har forsåvidt alltid vært der, men har av ulike årsaker ikke blitt håndhevet.

Like før jul kom en EU-dom som vekket loven til live igjen. En belgisk transportør fikk søvnproblemer etter å ha fått 1800 euro i bot. Han tok saken til retten etter at han ble bøtelagt.

Fyren tapte og dermed viser rettspraksis vei for alle land som på en enkel måte vil verne egen transportindustri ved å gjøre det litt vanskeligere og dyrere for utlendinger å transportere innenlands. For det er egentlig det dette dreier seg om, selv om det ofte blir hengt på knaggen for sosial velferd for sjåførene.

Uansett - nå har Nederland strammet grepet om bøteblokka og fra februar skal loven håndheves. Brudd vil bli belønnet med 1500 euro.

I Nederland har forøvrig noe av striden også stått om nøyaktig hvor man kan kontrollere eventuelle brudd. Hadde man lov til å kontrollere lastebiler som sto på privat grunn eller måtte man nøye seg med offentlige parkeringsplasser?

Nå er det fastslått at kontrollene skal kunne foregå på alle relevante plasser - også private.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.063