23948sdkhjf

Fjernes etter en uke i fjæra

Ingen ville ta i vogntoget som dro av veien i Lofoten

Fredag kveld for snart en uke siden dro et latvisk vogntog av E10 ved Budalsneset i Hadsel kommune i Vesterålen. Tidligere denne uken ble nytt autovern satt på plass etter at Statens vegvesen vurderte trafikksikkerheten på skadestedet. Men fortsatt ligger vogntoget i fjæresteinene.

Lokale bilbergere valgte å avvente til det ble stilt garantier, ettersom vogntoget tilhører et latvisk transportselskap. Og politiet sendte saken over til Hadsel kommune med beskjed om å rydde opp. Jobben falt på teknisk sjef, Øyvind Stensø Skjørholm.

- Vogntoget var på tur til Svolvær for å hente returpapir fra Norsk Gjenvinning. Det har vært flere aktører inne i bildet når det kommer til berging, men det er klart de vegrer seg for en slik jobb. Vi vet jo at det kan være vanskelig å få betalt fra de utenlandske transportørene, sier Skjørholm og forteller at bergingsfirmaene har krevd garantier på 100 000 kroner for å begynne på jobben.

Han har de siste dagene vært i kontakt både med oppdragsgiver, Norsk Gjenvinning, og speditøren som sendte dette vogntoget mot Svolvær. I og med at vogntoget ligger godt utenfor veibanen, er det ikke Statens vegvesens ansvar lenger. I stedet trer forurensningsloven inn. Og forurensningsloven er krystallklar på dette området. Det er skadeforvolder som skal betale. Klarer de ikke det, faller ansvaret på kommunen for å rydde opp.

- Nå har det gått såpass mange dager at vi har sett oss nødt til å ta tak i saken. Vi har i dag lagt press på selskapet som har leid inn denne transportøren, i tillegg til Norsk Gjenvinning. Vi syns det er veldig alvorlig at ting blir gjort på denne måten, men vi har fått god respons fra de respektive. Norsk gjenvinning har lagt press på sine samarbeidspartnere og lovet oss at dette skal ryddes opp i, fortsetter Skjørholm.

Speditøren sender en mekaniker med fly til Svolvær fredag morgen, og deretter er planen at to lokale bergings- og kranfirma skal løfte bilen på veien igjen i løpet av fredag. - Vi ga dem to alternativer. Enten at de fant ut av dette selv, eller at brannvesenet får jobben gjort og fakturerer der etter. Det er så enkelt at hvis vi ikke hadde fått pengene våre fra transportøren, hadde vi gått på dem som leide dem inn. De har også et ansvar i denne saken, fastslår teknisk sjef, Øyvind Stensø Skjørholm.

Dermed høres det ut som at regningen havner der den hører hjemme.

Sjåføren ble etter det tungt.no har fått rede på, tatt hånd om av en kollega fra samme firma, som kom til stedet etter ulykken. Vi har også bedt om en kommentar fra transportselskapet, Lars Prim i Latvia, men de har så langt ikke svart oss.

Vil du ha flere gode og unike transportsaker hjem i postkassa? Klikk her for et abonnement.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078