23948sdkhjf

Litt nostalgi?

Det er i høst ti år siden TransportMagasinet dro på testtur med både Scania 143 og en ny Scania R560.

Len deg tilbake og pust litt med magen. Lukk øynene (etter at du har lest ferdig) og drøm deg tilbake til den gang lastebiler hadde spett i golvet og sot i pipa.

For ti år siden, da verden så litt annerledes ut både i fagpressen og ute på landeveien, hendte det nemlig at vi fant på ting som fikk det til å krible litt ekstra i våre middelaldrende guttekropper.

Som da TM i 2008 dro over Haukeli til Eidfjord med Måbødalen og Hardangervidda på retur neste dag. Utgangspunktet var en R560-test, men hvorfor ikke sammenligne nytt og gammelt? Vi utfordret derfor Scania til å spa opp en 143.

Tom Ola Bjerkestuen, som på den tiden var kreativ leder ved anlegget på Kløfta, lot seg ikke be to ganger. Han kom kjapt frem med en kandidat. Tonerud sin 20 år gamle sliter hadde nettopp gått av med pensjon, men var fortsatt giret på langtur.

Det ble en minnerik tur. Romfølelsen i en R560 opp mot en 143 var overveldende. Motorkraft og tekniske hjelpemidler likedan. Men i den gamle dukket for eksempel den nostalgiske tilhengerbremsen opp igjen. Og lyden. I reportasjen beskrev vi den som "en symfoni fra det fete eksosrøret der åtte sylindre spiller på det de har". Ingenting med støy å gjøre!

Vi lot oss også imponere av kjøreegenskapene i 143'en. Måten den taklet dårlig vei på, var rett og slett inspirerende. I tillegg scorer den på alt som går på følelser. Bare det å entre hytta, kjenne på lukten av lastebil og møte et askebeger fylt med sikringer... Vidunderlig.

Ta en kikk på videoen fra denne turen. Bildekvaliteten er dessverre ikke all verden, men skru opp volumet, så skjønner du hvorfor vi kjørte mesteparten av den 80 mil lange testen med åpen siderute...

Kulturhistorien tas vare på i TransportMagasinet. Klikk her for abonnement

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078