23948sdkhjf

- Kontrolløren kom inn i hytta uten noen form for smittevern

Dette forteller en av våre lesere. Tungt har tatt opp saken med etaten. - Det er ikke i tråd med våre retningslinjer, svarer utekontrollsjef Kjetil Wigdel.

SMITTEVERN: Hvilke rettigheter har sjåførene når de blir stoppet for kontroll av Statens vegvesen? Kan de stenge døra og kreve at kontrolløren tar på seg munnbind og hansker?

Etter tips fra en leser kontaktet vi Statens vegvesen for å sjekke hvilke rutiner de har.

- Det er helt uakseptabelt

Leseren som kontaktet tungt.no er selv sjåfør, og har hatt kontakt med andre sjåfører som har opplevd episoder der kontrollører ikke er utstyrt med munnbind eller hansker.

- Det er bra at Statens vegvesen stopper oss i kontroller, men at de ikke følger reglene for smittevern er ikke bra, sier leseren som har kontaktet oss.

Tungt.no-redaksjonen har fått bilder som dokumenterer dette, hvor kontrolløren blant annet sitter inne i lastebilen uten hansker og munnbind.

- Dette er uakseptabelt. Kontrollørene er inne i biler som kommer fra hele Europa uten å bruke smittevernutstyr, og det er ikke bra. Transportbransjen ligger dårlig an hvis sjåførene begynner å bli syke, sier vår leser.

Sjåførene har rettigheter

Hva kan du som sjåfør gjøre hvis du opplever at kontrollørene ikke følger reglene til smittevern? Vi kontaktet Statens vegvesen.

- Hvis kontrollørene må inn i førerhytta, kan sjåføren be om at vi benytter hansker og setetrekk. Vi skal også bruke munnbind dersom kravene til avstand ikke kan opprettholdes, sier utekontrollsjef Kjetil Wigdel i Statens vegvesen.

Hva med de som har opplevd situasjoner der smittevern ikke har blitt fulgt?

- Hvis dette er tilfelle, er det ikke i henhold til våre retningslinjer og det er ikke slik vi ønsker å bli oppfattet. Vi vil følge opp dette internt, sier Wigdel.

Regler for smittevernet skal følges

På kontrollplassene kan sjåførene forvente at helsemyndighetenes regler for smittevern blir fulgt.

- Det innebærer blant annet god håndhygiene, at vi holder avstand til sjåførene, at vi bruker hansker når vi tar imot dokumenter, at vi bruker munnbind og annet smittevernutsyr når avstand ikke kan opprettholdes, sier Wigdel.

Han legger til at i smittevernutstyr inngår munnbind, skotrekk, setetrekk osv. Dette er engangsutstyr som blir kastet etter hver enkelt kontroll.

- Vi gir også munnbind til sjåfører dersom de trenger det, men ikke har selv, sier Wigdel.

Har utarbeidet egen risikoanalyse

Statens vegvesen har jobbet med smittevern i forbindelse med sine kontroller helt siden Norge for alvor ble rammet av covid-19 pandemien i begynnelsen av mars.

- Noe av det første vi gjorde da landet ble nedstengt i mars, var å utarbeide en risikoanalyse med tilhørende tiltak i samarbeid med vår interne HMS-rådgiver og vår bedriftshelsetjeneste. Denne har blitt oppdatert flere ganger etter det, seinest 9. november, sier Wigdel.

Statens vegvesen understreker at de gjør dette av hensynet til sikkerheten for både sjåførene de kontrollerer og sine egne ansatte.

- Tiltakene i risikoanalysen skal følges, og mitt inntrykk er at de også blir det. Kontrollørene våre tar dette på alvor. Jeg utelukker ikke at det kan ha forekommet enkelttilfeller der vi ikke har vært gode nok, men generelt er jeg trygg på at smittevernet er godt på våre kontroller. Så langt er det heller ikke meldt om smittetilfeller som kan knyttes til vår kontrollaktivitet, sier Wigdel.

Du kan nekte

Hvis kontrollørene til Statens vegvesen ikke følger gjeldende regler for smittevern, så bør du som sjåfør melde fra og gi beskjed om at dette ikke er greit.

Kontrollørene har ikke politimyndighet, og må respektere det hvis du som sjåfør sier nei til kontroll som bryter med reglene for smittevern.

Smittevernutstyr skal benyttes dersom det ikke er mulig å holde avstand.

KLIKK for alle artikler i Trafikk og utekontroll.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Leder prosjekt på syv milliarder: En offiser og gentleman med ekstremt målfokus
Anleggsretro: Om de som sprengte i fjell
May Kine fra Karmøy: - Med tungbillappen i hånda skjønte jeg pappa sitt valg
Dagens cowboy: Massetransportør uten verken førerrett eller lastevett
E18 Vestkorridoren: Fire leverandører får konkurrere om Gjønnestunnelen
Scania stenger fabrikken: Skal bruke milliarder på ombygging og opplæring
Andre Nordiske Medier

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.172