23948sdkhjf

Har du kontroll på fremdriften, har du kontroll på alt

Ved Værnes garnison bygger Forsvarsbygg det nye forsyningsbygget til Forvarets logistikkorganisasjon etter en lean-basert fremdriftsplan. Det gir store gevinster. – Har du kontroll på fremdriften, har du kontroll på alt, sier prosjektleder i Forsvarsbygg, Trond Eriksen.

Da Forsvarsbygg i februar 2020 inngikk kontrakt med Betonmast Trøndelag AS om bygging av nytt forsyningsbygg inne i Værnes garnison, var Betonmast veldig tydelige på at de ville benytte seg av sin egen VDC-metodikk (Virtual Design and Construction) i prosjekteringen og konvertere disse til produksjonsplaner på byggeplassen. VDC-metodikken er basert på lean-tankesettet som skal minimere sløsing med tid og ressurser.

– Kort fortalt betyr det at vi forenkler all planlegging slik at alle som deltar i prosjektet har en felles forståelse for når de skal jobbe, hva de skal gjøre og hvilke avhengigheter de enkelte byggfagene som skal gå inn å jobbe har mellom hverandre. Dette gjør vi både i prosjekteringsarbeidet og i produksjonen på byggeplass, uttaler prosjektsjef i Betonmast, Odd Einar Landsem på nettsidene til forsvarsbygg.

Byggeriet flytter seg som et tog gjennom bygningen

Landsem forteller at de alt for ofte har sett at man benytter kompliserte aktivitetsplaner med kanskje tusenvis av aktiviteter i byggeprosjektene. Planene blir uoversiktlige og bidrar til forvirring på byggeplassen. På byggeplassen har Betonmast derfor valgt å dele opp produksjonen i mindre deler. I stedet for å jobbe spredt over hele byggeplassen på en gang, flytter byggeriet seg som et tog gjennom bygningen.

– Vi bygger oss fremover fra sone til sone helt komplett og ferdigstiller bygget sone for sone. Det betyr for eksempel at en etasje av bygningen kan være helt 100% ferdig med alle fag lenge før overlevering. På denne måten har vi full kontroll på fremdriften, og automatisk har vi også kontroll på andre forhold i prosjektet som økonomi, kvalitet og HMS. Dette får du nesten gratis, sier Landsem.

Digitale verktøy en fordel under koronakrisen

«Lappesystem» har vært mye brukt i planleggingsarbeidet. VDC-metodikken gjorde at prosjektet var godt rustet da koronaen traff Norge i mars. Lappesystemet, som man vanligvis har på post-it-lapper, ble til det digitalt system i stedet med gode erfaringer.

– Plutselig måtte man gjennomføre arbeid og møter fra hjemmekontor. Men med lappesystem på Excel og prosjektverktøyet Dalux fungerte dette bra, sier Eriksen. På byggeplassen har dette også fungert bra da arbeidsunderlaget og 3D-modell av bygget er tilgjengelige på den enkelte arbeiders mobiltelefon eller iPad, sier Landsem.

Betryggende for byggherren

Da Forsvarsbygg la ut prosjektet på anbud, hadde de ikke satt noen spesifikke krav til bruk av lean-metodikk i prosjektet. Men da Betonmast insisterte på at de ville prosjektere og bygge på denne måten, gav de grønt lys for det.

– Vi er veldig fornøyd med måten Betonmast har løst dette på. Vi er imponert over systematikken og det er betryggende for oss som byggherre. De blir flinkere og flinkere for hver sone som bygges. Ingen arbeidere springer overalt, og vi unngår at man må sende inn ekstra mange arbeidere for å bygge ferdig de siste ukene før ferdigstillelsesfristen. Betonmast har vist oss at dersom du har kontroll på fremdriften, har du kontroll på alt, sier prosjektleder Trond Eriksen.

Forsvarsbygg opplyser at de fokus på god flyt i byggeprosjektene sine for å forbedre prosjektprosessene i alle faser. For dem betyr dette å benytte filosofi, metodikk og verktøy fra Lean Construction, VDC, digital samhandling og systematisk ferdigstillelse.

– Dette prosjektet passer veldig godt inn i vårt arbeid med flyt i byggeprosjektene. Det er veldig spennende å følge det arbeidet som Betonmast nå gjør på Værnes. Filosofien og metodikken som prosjektet bruker, bidrar til at vi klarer å levere enda mer forsvarsevne gjennom bedre leveranser, høyere kvalitet og mer effektiv gjennomføring, sier prosjektleder for implementeringen av flyt i byggeprosjektene i Forsvarsbygg, Anita Topdal.

Opphav og kilder: Forsvarsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.187