23948sdkhjf

Synne satset og ble yrkessjåfør: - Flere må velge dette yrket

Gjensyn 8. mars. Artikkelen ble første gang publisert nyttårsaften 2020.

REKRUTTERING:
Yrkessjåfør Synne Thoresen Solnørdal fra Vestnes i Møre og Romsdal har møtt på mange fordommer i yrket sitt.
Hun har opplevd at det samler seg publikum for å se om hun klarer oppgavene, og at hun får beskjed om å passe seg så hun ikke sliter seg ut eller skitner seg til.

Tungt.no har spurt henne om hvordan det er som ung kvinne å komme rett fra skolebenken og inn i et mannsdominert yrke.

- Jeg merker at noen fortsatt mener at kvinner ikke hører hjemme bak rattet i lastebilen, men heldigvis er det mange som også er positive, sier Solnørdal.

Hun hadde en stor drøm om å bli yrkessjåfør, men hørte at mange var negative til kvinner i dette yrket.

- Jeg satset likevel, og begynte på 19 ukers kurs i Kristiansund i 2020, sier Solnørdal!

Mange vil, men få tør

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (2019) viser at det kun er rundt 1000 kvinner blant de 27000 yrkessjåførene i Norge. Solnørdal tror mange kvinner kvier seg for å utdanne seg til yrkessjåfør.

Les også: 7 av 10 kvinnelige lastebilsjåfører er inspirert av pappa

Hun tror det er mange kvinner som har en drøm om å bli lastebilsjåfør, men som ikke tør å ta sjansen.

- De vil ikke skille seg ut, føle seg utafor eller rare. Jeg vet om flere voksne kvinner som sier de drømte hele livet om å kjøre lastebil, men det var liksom en manns jobb. Nå sitter de på et kontor og drømmer seg vekk når de ser ut på lastebilene som kjører forbi, sier Solnørdal.

"Følg drømmen - ikke strømmen"

Julianne Brox fra Tromsø er utdannet yrkessjåfør og jobber som bilberger i Tromsø Assistanse.

I 2019 frontet hun er Norgesturné fra Tromsø til Lillestrøm, med flere organisasjoner i ryggen: SOTIN-opplæringskontorer for transport- og logistikkfag i Norge, Norges Lastebileier – Forbund, og Transport og logistikk 2019 (konferanse og messe). Målet var å rekruttere flere unge, og da spesielt jenter, til yrket.

- Da jeg startet som yrkessjåfør møtte jeg et blandet publikum. Noen synes det er kjempetøft, mens andre mener at kvinner ikke hører til i store kjøretøy. Ute på turnéen møtte jeg mange kvinner som hadde lyst, men som tenkte at de ikke passet i sjåfør-yrket, sier Brox.

Målet med turnéen var, ved siden av rekruttering, å knuse mange av fordommene yrkessjåfører møter. Hun kjørte en lastebil kledd med budskapet «Følg drømmen – ikke strømmen».

- Transportnæringen har de siste årene fått flere og flere «forbilder», også kvinnelige. Både NLF og SOTIN-opplæringskontorer har en egen ambassadørgruppe for faget som startet med turneen min, og på facebook, instagram og tiktok florerer det av tøffe kvinner og menn som viser fram både idyll og utfordringer med yrket, sier Brox.

Hun har selv møtt fordommer i yrket sitt, men sier at det ikke bare oppleves som negativt.

- Det blir jo også mange morsomme historier av folk som er skeptiske, når jeg som liten og blond skal komme å hjelpe med bergningsbilen. Men til gjengjeld har jeg ikke tall på hvor mange som spør meg om jobben min. De forteller at jeg er tøff og er nysgjerrig på hvordan det er å være jente i yrket, sier Brox.

Julianne Brox fra Tromsø har funnet drømmejobben sin. Foto: @brox2 (Instagram)

Hører ikke hjemme her

Etter at Solnørdal var ferdig med sin utdannelse, fikk hun jobb hos Venås AS. Hun skryter av mottakelsen hun fikk der, men ute på veien treffer hun fortsatt kolleger som mener hun ikke hører hjemme i lastebilen.

- Det er dessverre noen som rett og slett har bestemt seg for at kvinner ikke skal jobbe som yrkessjåfører, og de blir nesten sure når jeg kommer. Det er ikke morsomt, sier hun.

Før hun var ferdig utdannet yrkessjåfør var det mange som påpekte at hun var på vei inn i et mannsdominert yrke.

- Både venner, lærere og kollegaer har sagt det kan være mange der ute som ikke kommer til å ta meg seriøst. At det er uvant å se kvinner som kjører lastebil, og at mange sitter fast i de gamle tradisjonene om att dette ikke er et yrke for kvinner, sier Solnørdal.

Vil ha flere kvinner inn i yrket

Til tross for fordommene, ønsker Solnørdal at flere kvinner tar steget og utdanner seg som yrkessjåfør.

- Det er ikke å legge skjul på att det kan være tøft. Det er tunge tak, man presser kroppen mye, og ikke minst hodet. Det er mange som er negative, men da må vi bare vise at de tar feil, sier Solnørdal.

Hun er ikke i tvil om at kvinner gjør en like god jobb som menn i dette yrket.

- Tenk på den følelsen du får den dagen du får det til. Tenk hvor rått det blir. Det er mestringsfølelsen, og stoltheten som gjør det hele verdt det. Og ikke minst lastebilmiljøet i seg selv. Jeg vil se flere kvinner i lastebiler, og det vet jeg at jeg ikke er alene om å ville, sier Solnørdal.

Vil vise at hun behersker yrket

Hun har opplevd å bli tatt fra arbeidet før hun får begynt på lossing eller lessing, og at folk gjerne humrer og kommenterer mens de står og ser på henne.

- Noen er også veldig nysgjerrige, og lurer på hva jeg gjør oppe i en så stor bil. Jeg synes som regel dette er greit, og det gir meg jo selvfølgelig et lite konkurranseinstinkt. Jeg vil jo vise at jeg behersker dette yrket helt fint, sier Solnørdal.

Se flere kvinner bak rattet her...

I dag trives hun svært godt som ansatt i Venås AS i Måndalen rett vest for Åndalsnes. Den store transportbedriften som kjører til hele landet.

- Det å komme på en plass 19 år gammel og nyutdannet, og bli tatt seriøst med en gang, gjør att jeg føler meg stolt. Det er utrolig kult å bli sett på som en fullverdig arbeider, og få tillit selv om jeg er så ung, sier Solnørdal.

Synne trives svært godt sammen med kollegaene i Venås Transport. Foto: Privat

Det er her jeg hører til

- Det å være ung å bli tatt på alvor som yrkessjåfør betyr alt. Dette var drømmen min, og det driver meg fremover når andre anerkjenner det jeg gjør. Jeg blir så utrolig stolt. Hva er vel kulere enn å bli sett på som en fullverdig yrkessjåfør, sier hun.

Hun hadde ikke forventet att arbeidsgiveren skulle ta henne imot så seriøst som de gjorde. Hun kom rett fra skolebenken, og var vant til att lærerne alltid fortalte hva hun skulle gjøre.

- På skolen tenker vi ikke over hva vi egentlig kan og har lært. Da jeg ble sendt av gårde på det første oppdraget skjønte jeg plutselig at jeg hadde mye kunnskap om dette. Med en gang jeg begynte i lastebilyrket følte jeg plutselig att jeg virkelig hørte til, at jeg var ønsket, at jeg var flink, at jeg kunne hjelpe til, at jeg kunne gjøre en forskjell og at jeg var viktig, sier Solnørdal.

Drømmer om langtransport

Hun er veldig glad i sin arbeidsgiver Venås, og opplever at de er en stor familie som jobber sammen.

- Jeg føler meg ønsket og trygg, og de har alltid ryggen min om det skulle være noe. Jeg kan være akkurat den jeg er, og de har hjulpet meg med å se at jeg får til mye mer enn jeg tror. Jeg føler meg utrolig heldig som er i den bedriften jeg er i, sier Solnørdal.

Nå drømmer Synne om å få kjøre virkelig langtransport, som til Frankrike, Spania eller Tyskland. Samtidig er hun utrolig glad i å kjøre i sitt lokalområde fra Vestnes, over Tresfjordbrua, inn i Vågstranda og utover opp til Romsdalen.

- Jeg er utrolig glad i dette miljøet, og jeg hyller lastebilsjåfører for å generelt være en fantastisk type folk. Det er fortsatt noen som er skeptiske, men de aller fleste behandler meg som om jeg er en fullverdig arbeider. Det spiller ingen rolle at jeg er kvinne, jeg er minst like dyktig, sier Solnørdal.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078