23948sdkhjf

Lederne i Skandinavia vil stoppe EU-direktiv om minimumslønn

DEBATT OG INNLEGG: Arbeidstakerorganisasjonen Lederne i Norge, Sverige og Danmark advarer mot EUs direktiv om minstelønn, og mener dette vil undergrave den nordiske arbeidslivsmodellen.

LEDERNE OM EU-DIREKTIV OM MINSTELØNN:

Arbeidstakerorganisasjonen Lederne i Norge, Sverige og Danmark har samlet 250.000 medlemmer. De skriver i dag:

Audun Ingvartsen (over), forbundsleder for Lederne i Norge, Andreas Miller, förbundsordförande for Ledarna i Sverige (under) og Torkild Justesen, direktør for Lederne i Danmark (underst) mener det er dypt ulykkelig at EU-kommisjonen legger frem et forslag om minimumslønn som risikerer å gi store konsekvenser for hvordan arbeidsmarkedet i de skandinaviske landene fungerer.

- Forslaget tar bort den nødvendige forutsigbarheten som er en viktig del av de nordiske arbeidsmarkedene. Forslaget risikerer å slå i stykker vår velfungerende forhandlingsmodell i arbeidslivet, sier de.

- Naturligvis motsetter vi oss ikke EU-kommisjonens målsetning, som er at alle skal kunne ha en rimelig lønn som det går an å leve av. Det er en del av vår egen målsetning som vi arbeider for hver dag, men det må skje på nasjonalt nivå.

Den skandinaviske partsmodellen har gjennom årtier fungert svært godt på å løfte de laveste lønningene. Som representanter for lederorganisasjonene i Danmark, Sverige og Norge oppfordrer vi våre skandinaviske politikere til å stemme mot EU-kommisjonens forslag, og til å opprettholde et nært samarbeid når forslaget skal behandles i EU-rådet, understreker Ingvartsen, Miller og Justesen.

Kommisjonspresident Ursula von der Leyen og kommisær Nicolas Schmit har gang på gang sagt at de skandinaviske landenes arbeidsmarkedsmodell ikke kommer til å bli påvirket av direktivet.

- Det er ikke tilfellet. Det kan virke merkelig at begrep som «kollektiv avtale», «kollektiv avtaledekning» og til og med ordet «minimumslønn» nevnes direkte i direktivet. Det betyr at det ikke lenger blir partene som får rett til å nasjonalt definere og tolke begrepene. I stedet blir det opp til EU-domstolen å beslutte om begrepene gjelder for alle om direktivet vedtas. Dette er et problem som det i prinsippet er umulig for oss i de nordiske landene å leve med.

- Forslaget til direktiv bereder grunnen for en EU-rettslig arbeidsmarkedsmodell og innebærer en stor inngripen i den skandinaviske partsmodellen. EU-kommisjonens direktiv risikerer å politisere lønnsdannelsen. Internasjonale erfaringer har vist at når lønnsdannelsen besluttes av politikere og ikke ved forhandlinger mellom arbeidslivets parter, øker risikoen for konflikter og streik.

- Forutsigbarhet er viktig for både ledere og medarbeidere for å kunne være fleksible og tilpasningsdyktige etter som virksomheten endres. Det er noe som vår skandinaviske partsmodell har levert på, understreker forbundslederne for de tre nordiske organisasjonene, som imidlertid også er klokkeklare på at EU-samarbeidet er viktig for mange av vår tids store utfordringer som ikke kan løses på nasjonalt nivå – ikke minst for å nå klimamålene, opprettholde konkurransekraft og håndtere varedistribusjon og leverandørkjeder.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Lederne

KLIKK for alle artikler i Debatt og innlegg.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Utbytterikt for Veidekke som økte omsetningen i 2022
Nytt navn: Anlegg Nordvest AS blir til Allgrunn AS
Blakkesrud bru i Eidsvoll er utbedret
Kjempestreik innen transport – tog, fly og havner rammes
Betonmast bygger for Horten Industripark for 840 millioner kroner
Ådalen Truck AS: Stiler mot 1000 solgte Hangcha-trucker i år
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.111