23948sdkhjf

Entreprenør forbereder søksmål mot Nordre Land

Dokka Entreprenør sendte en faktura på 399.199 kroner til kommunen. Nordre Land kommune vil ikke betale og saken kan nå havne i retten.

Den hemmelige saken som ble behandlet for lukkede dører i formannskapet i Nordre Land, handler om en langvarig tvist mellom kommunen og selskapet Dokka Entreprenør. Det er Oppland Arbeiderblad (OA) som melder dette, som i saken opplyser at Dokka Entreprenør er én av tre entreprenører som har hatt en rammeavtale med kommunen om grunnarbeid. I denne avtalen ligger det anledning til å fakturere for prisstigning i avtaleperioden.

Ville ikke betale

Dette gjorde Dokka Entreprenør i mai 2020, da de sendte en faktura på 399.199 kroner pluss moms for nettopp denne prisstigningen på arbeider de har utført, skriver OA.

Men denne fakturaen ville ikke kommunen betale. Ifølge selskapets daglige leder og eier Henry T. Ringvold mente kommunen at fakturaen var sendt for sent og avslo derfor å betale.

Det andre forholdet striden gjelder, er arbeider som Dokka Entreprenør har fått tildelt av kommunen, men som kommunen av ulike økonomiske grunner har avbrutt. Dokka Entreprenør har krevd betaling for tapte inntekter i ventetiden til arbeidene kunne komme i gang igjen. Dette gjelder flere jobber i Synnfjellet, og et oppdrag på Holmenjordet i Dokka sentrum.

Til sammen mener Ringvold at kommunen skylder Dokka entreprenør til sammen rundt 700.000 kroner pluss moms.

– Vi har fått to advokater til å vurdere vårt krav, og begge ga oss medhold. Den ene advokaten er tilknyttet Maskinentreprenørenes Forbund (MEF), den andre er uavhengig. Saken er at begge mener vi har rett i våre krav, opplyser Ringvold til OA.

Begge parter hyrer advokat

Begge partene har hyret inn advokat for å tilkjennegi sine krav og synspunkter. Dokka Entreprenør har kommunisert med kommunen via advokat Wilhelm Hopen i selskapet Thallaug ANS. Fra kommunens side har advokat Arne Krokeide i Lohne/Krokeide AS påpekt at kommunen mener at prisreguleringsbestemmelsen i avtalen må forstås slik at prisregulering må foretas løpende etter hvert som det blir anledning til det. Det vil si en gang per år, og at prisregulering derfor kan forventes å være kalkulert inn i de løpende fakturaer. Avtalen kan ikke med rimelighet forstås slik at entreprenøren kan «sitte på» et krav på pristillegg i inntil 3 år (som er lovens foreldelsesfrist) fra det tidspunkt entreprenøren kunne oppregulerte priser.

Krokeide hevder videre at kommunen hadde rett til å avbestille arbeidene i Synnfjellet og på Holmenjordet av budsjettmelding årsaker. I denne sammenhengen viser de til at Dokka Entreprenør kunne vurdert å permittere ansatte i påvente av at arbeidene kunne komme i gang igjen, skriver OA.

Lukket møte

Formannskapet drøftet saken i et lukket møte sist uke. Dagen etter møtet ble Ringvold kontaktet av kommunen, og fikk beskjed om at kommunen ikke ville betale fakturaen på prisstigningen.

– Jeg ble også fortalt at om Dokka Entreprenør ikke godtok at denne fakturaen ble avvist, ville vi heller ikke få betalt for de tapte inntektene som vi fikk fordi kommunen avbestilte arbeidene i Synnfjellet og på Holmenjordet.

– Min kjernesak blir da at en offentlig myndighet legger som pressmiddel på en privat aktør at om man ikke godtar i «gi bort» kr. 399.130 pluss moms, så vil man se langt etter å senere få arbeid for disse igjen, sier Ringvold.

Ordfører Ola Tore Dokken kjenner seg ikke igjen i alt Ringvold sier.

– Vi inviterte ham til en uformell prat for å se om vi kunne finne en løsning for å unngå en sak i rettssystemet. I dette møtet la vi fram et forslag til løsning på ulike områder. Det var en totalpakke. Det er ikke slik at Ringvold kan plukke ut det han selv ønsker fra denne pakken. Han har fremmet et krav på tre punkter, slik at vårt tilbud var på totalen. Han har også kommet med et eget forslag, der han reduserer kravet noe, sier Dokken.

Om det at Dokka Entreprenør ikke skulle få flere jobber for kommunen i framtida, sier Dokken:

– Vi har aldri sagt at Dokka Entreprenør ikke skal få mer arbeid seinere. Alle blir vurdert ut fra gitte kriterier i anbudene. Det oppstår konflikter i denne bransjen, og med noen mer enn andre. Da må vi prøve å finne ut hvorfor, og om vi kan gjøre noe med det. Uavhengig av hva som blir resultatet av denne saken har vi invitert Ringvold til en dialog om hvordan vi kan sikre gode prosesser i prosjekter. Ut over dette ønsker vi ikke å prosedere saker som kan havne i retten. Så registrer vi at motparten kanskje har en annen strategi, sier Dokken.

Kan havne i retten

– Tvisten har nå pågått siden mai 2020, og vi blir tvunget til å ta ut stevning for å få vårt rettmessige krav, sier Ringvold til OA.

Han synes det er ille at entreprenørene i kommunen blir behandlet så ulikt. Siden rammeavtalen ble inngått i 2016 har Dokka Entreprenør knapt hatt oppdrag for kommunen før de selv skal ha bedt om det, og dermed fikk de nevnte oppdragene i Synnfjellet og på Holmenjordet. At selskapet nå nærmest skal ha blitt truet til å gi fra seg penger de mener de har krav på for å få flere oppdrag i framtida, mener Ringvold er for grovt.

– Kravet gjelder også moms, penger som vi for lengst har betalt til staten. Det er usikre tider i vår bransje akkurat nå. Selv står vi med flere permitterte ansatte, og framtida er usikker akkurat nå, sier han til Oppland Arbeiderblad.

Opphav og kilder: Oppland Arbeiderblad

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093