23948sdkhjf

Arbeidstilsynet: Nye regler ved innreisekarantene

Arbeidsgivere må nå få lokalene forhåndsgodkjent av Arbeidstilsynet.

Arbeidstilsynets avdekker mange brudd på smittevernreglene når vi kontrollerer innkvartering for utenlandske arbeidstakere.

 Målet med godkjenningsordningen er å redusere risikoen for at utenlandske arbeidstakere sprer koronasmitte på arbeidsplassene og i lokalsamfunnene i karantenetiden, sier direktør i Arbeidstilsynet, Trude Vollheim

Karantenehotell eller forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering 

Arbeidsgivere kan tilby godkjent innkvartering for innreisekarantene på to måter. Den ene - og hovedregelen - er å innlosjere utenlandske arbeidstakere på et godkjent karantenehotell straks de kommer til norskegrensen. Den andre er å få godkjent innkvarteringen av Arbeidstilsynet. I søknaden til Arbeidstilsynet må de dokumentere at innkvarteringen de stiller til rådighet for arbeidstakerne i karantenetiden, oppfyller kravene for å hindre smitte mellom arbeidstakere. 

For å kunne hente arbeidstakere over grensa, må arbeidsgiver:

  • søke Arbeidstilsynet om forhåndsgodkjenning av innkvartering som arbeidsgiver stiller til rådighet i karantenetiden. Arbeidstakere som bor på forhåndsgodkjent karanteneinnkvartering, er unntatt fra plikten til å bo påkarantenehotell. 
  • søke om unntak fra innreiserestriksjonene for enkelte kategorier arbeidsreisende. Søknaden sendes Sjøfartsdirektoratet. Godkjenningen fra Arbeidstilsynet skal legges ved søknaden. 

Kravene til innkvartering i karantenetiden er strengere enn de ordinære kravene til innkvartering. 

Dette er tilleggskravene ved innreisekarantene: 

  • mulighet til å unngå nærkontakt med andre 
  • enerom med TV og internett 
  • eget bad 
  • eget kjøkken eller matservering 

søknaden til Arbeidstilsynet må arbeidsgiver dokumentere at lokalene oppfyller kravene.  Arbeidsgivere som har flere innkvarteringslokaler, må sende egne søknader for hver adresse.  

For å kontrollere om arbeidsgiver oppfyller kravene til karanteneinnkvartering, kan Arbeidstilsynet både før og etter godkjenningen gjennomføre tilsyn med lokalene.Hvis lokalene ikke oppfyller kravene kan godkjenningen trekkes tilbake.

Arbeidstilsynet vil også opprette et register over virksomheter som får forhåndsgodkjent innkvarteringssted for innreisekarantene. 

Veiledning til kravene og lenke til søknadsskjemaet i Altinn:
https://www.arbeidstilsynet.no/innkvartering-godkjenning 

Arbeidsgivere og oppdragsgivere kan søke om forhåndsgodkjenning fra mandag 22. februar kl. 12.00. 

Mer informasjon fra Regjeringen: 
 Innkvartering skal godkjennast på førehand

Opphav og kilder: Pressemelding fra Arbeidstilsynet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.093