23948sdkhjf

For første gang på Oslo Børs

På fredag 26. februar ble for første gang Rana Gruber-aksjene omsatt på Oslo Børs.

Etter å ha gjennomført aksjesalg for 925 millioner kroner kan Rana Gruber handles på Euronext Growth Oslo.

- Interessen fra nye investorer har vært overveldende stor og positiv, sier adm. direktør Gunnar Moe.

Moe synes det er spennende med mange eiere fra organisasjoner og privatpersoner og fond på eiersiden sier han til NRK Nordland.

- Vi har fått tilgang til et kaptialtmarked som for øyeblikket ikke er så viktig for oss, men som kommer til å bli om vi satser på større prosjekt.

Markedsverdi på 1,85 milliarder

Emisjonskursen i nedsalget før børsnoteringen var 49,50 kroner, noe som gir de utestående aksjene i selskapet en markedsverdi på 1,85 milliarder kroner. Etterspørselen etter aksjer var langt større enn antallet som var utstedt. Tidligere eneeier LNS Mining fortsetter som hovedeier, nå med flere store investorer på laget.

Rana Gruber AS:

Rana Gruber er en norsk produsent og leverandør av jernmalm, som raffinerer produkter som brukes til mange forskjellige formål i ulike industrier.

Produksjonen foregår i gruvene i Ørtfjellet utenfor Mo i Rana.

Selskapet inngikk i april en femårig samarbeidsavtale med Cargill, som på det tidspunktet hadde en verdi på anslagsvis fem milliarder kroner. Avtalen sikrer avsetning på all produksjon av Rana Grubers hovedprodukt i perioden.

Mot slutten av fjoråret åpnet selskapet et nytt nivå i underjordsgruven, som har vært en investering på 200 millioner kroner de siste par årene.

Styret har også satt ambisiøse klimamål hvor Rana Gruber skal bli karbonfritt innen 2025, blant annet gjennom en elektrifisering av hele maskinparken.

Rekordoverskudd

Rana Gruber omsatte i 2020 for 1,32 milliarder kroner med et driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) på 677 millioner kroner, mot 1,1 milliarder kroner og et EBITDA-resultat på 422 millioner kroner i 2019. Resultatet før skatt endte i 2020 på 354 millioner kroner.

Foreløpig i 2021 ser også veldig bra ut med prisene som ved inngangen til 2021 var dobbelt så høye som ved inngangen til 2020. Ett tonn jernmalmkonsentrat ble i midten av januar omsatt for rekordhøye 169 dollar og med en lav kronekurs gir det rekorder, fortalte Moe til TV2 den 14.januar.

Sterkt marked

- Etterspørsel etter jernmalm og stål har gått markant opp, hovedsakelig takket være Kinas raske innhenting etter Covid-19 og støttepakker i Europa og USA som blant annet skal gå til infrastrukturprosjekter. Markedet forventes å være sterkt fremover, noe som betyr at vi kan dra nytte av vår solide, internasjonale markedsposisjon innen produksjon og foredling av jernmalm, sier Moe.

Opphav og kilder: Rana Gruber / NRK Nordland / TV2

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078