23948sdkhjf

Takler det meste: Jentene i Vinsrygg Maskin AS

Jens Vinsrygg startet firmaet i 1994, nå har han 18 fast ansatte og tre av disse er damer.

Det er dessverre ikke så ofte at damer kjører gravemaskin, men hos Vinsrygg er det faktisk to kvinnelige maskinførere av 18 ansatte; Mona og Sigrid og det synes vi passer ekstra godt på 8. mars.

For er det en ting folk i bransjen har fortalt Anleggsmagasinet opp igjennom, så er det at de vil ha flere damer inn i anlegg.

- Det er en tøff stil i anleggsbransjen, men Mona og Sigrid takler det meste, så det er ikke noe problem. De er flinke! Jeg har også ei bra dame på kontoret som redder meg fra mye kontorarbeid. Og sist men ikke minst har vi Isabell som kjører lastebil  og du skal ikke se bort fra at det blir flere etterhvert» smiler Jens Vinsrygg, daglig leder i Vinsrygg Maskin AS.

Mona på Grodås

Vi stikker innom Mona Seljeset som tar siste finpuss på et boligprosjekt på Grodås, i regi av Volda kommune. Til tross for at hun bare er 26 år, har hun allerede kjørt gravemaskin i 9 år. Hun begynte i Vinsrygg Maskin i 2017. 

Hun har fått erfaring på både stort og smått opp gjennom disse årene. 

- Jeg begynte med en liten 12-tonner og har etter det kjørt mye forskjellig, smiler maskinføreren som nå kjører en Hitachi ZX210-6.

Hun er storfornøyd i Hitachien og synes det er passe størrelse og en maskin som kan gjøre nesten alt mulig. Noe som kommer godt med da hun trives med å ha litt variasjon.

Lastbillappen, fjellsprenger og gårdbruker

Mona har i tillegg nettopp tatt lastebillappen og fikk skytepapirer i mai måned. Dessuten har hun en familiegård som hun er oppvokst på.

- Pappa er lastebilsjåfør, så jeg har det vel litt i blodet, jeg er veldig glad for at jeg fikk jobb så fort og at jeg har fått den gode opplæringen jeg har fått.

Hun har ikke anrgret på valget av anleggsbransjen.

- Jeg trives veldig godt og det er en fin gjeng og jobbe sammen med. Så er det veldig kjekt at vi er flere damer – så vi koser oss!, smiler hun.

Sigrid i Loen

Kollega Sigrid Haugen jobber på et annet prosjekt, nærmere bestemt i Loen hvor firmaet er i gang med grunnarbeid for kommunal vei og boligfelt. Sigrid er fast sjåfør på en Hitachi ZX250-6 og er også strålende fornøyd med både arbeidsgiver og maskintilværelsen.

- Jeg trives veldig godt her og det er kjekt at vi er flere damer!

Fordel damer i maskin: Vedlikehold

Både lokal servicemekaniker hos Nasta, Jon Arild Jøingsli, og maskinselger Ola Vik ser helt klart en stor fordel ved kvinnelige maskinførere; de er flinkere til å vedlikeholde maskinene.

- Jeg er ikke i tvil – det har jeg sagt siden dag en – at maskiner som blir kjørt av damer ser mye bedre ut og er mye bedre holdt, påpeker Vik.

Haugen har også en maskin som er meget godt vedlikeholdt og når vi tar turen har hun allerede tatt frem pussekosten for å fjerne støv i hytta

- Det er jo viktig å ta vare på utstyret slik at det varer lengst mulig. Dessuten er det mye kjekkere å komme tilbake på jobb til noe som ser bra ut, ler Sigrid.

Damene må svare for seg 

Hun har også mange års erfaring bak spakene. Sigrid begynte i firmaet tilbake i 2016, men har totalt snart 8 år bak spakene. Men hvordan er det egentlig å være kvinnelig maskinfører?

- Det har aldri vært et problem. Så lenge en kan svare for seg så går det bra, påpeker Sigrid. 

- Så lenge en gjør en god jobb så skal jo dette ikke ha noe å si» skyter Ola vik inn, «men jeg kan jo tenke meg at det kan være noen som er mer skeptiske enn andre rundt om».

Sigrid nikker samtykkende: 

- Noen kan nok kikke en ekstra gang når jeg hopper ut av maskinen ja. Men jeg har faktisk ikke opplevd noe negativt ennå. Ingen har liksom kommet og fortalt meg at dette har ikke du greie på.

Fornøyd med ny maskin

28-åringen har i likhet med Mona også testet en lang rekke maskinstørrelser og merker. 

- Fordelen for meg er at den er ny, for på gamle maskiner er det færre innstillinger. Her kommer jeg meg frem til spakene. Det er ikke alltid bare fordeler med å være liten heller, ler Sigrid før hun finner plass bak spakene igjen.

Opphav og kilder: Pressemelding fra Nasta

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094