23948sdkhjf

Hadde null erfaring fra anlegg - snudde statseide Mesta fra katastrofedrift til lønnsomhet

Mesta leverte tre solide underskuddsår på rad og et historisk dårlig resultat i 2019. Nå har ny sjef på kort tid prestert solid overskudd i 2020. Hvordan gikk det til?

NÆRINGSLIV OG ØKONOMI:

I en NTB-melding i går ettermiddag la Mesta fram sine resultater for 2020. Omsetningen økte litt fra 2019, og endte på 4,57 milliarder kroner.

Driftsresultatet endte på 187 millioner kroner. Det gir en driftsmargin på ca 4 prosent, som ikke akkurat gir bakoversveis, men det er slett ikke dårlig i denne bransjen.

Det oppsiktsvekkende er altså forbedringen, etter at samlet underskudd de foregående tre årene er ca 290 millioner kroner, herav 230 mill. bare i 2019.

Hvem er Mesta?

Mesta as ble etablert 1. januar 2003, da produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen ble skilt ut som et eget aksjeselskap og konkurranseutsatt. Eier var Samferdselsdepartementet. I 2005 overtok Nærings- og handelsdepartementet eierskapet 

I 2011 leverer Mesta et overskudd på 232 millioner kroner. I 2014 er Mesta selv på salgslisten når departementet starter en salgsprosess. Det blir det ikke noe av, og  Mesta fortsetter som før med en markedsandel på nærmere 50 prosent for drift og vedlikehold av vei i Norge.

Men samtidig daler de økonomiske resultatene som stein, med økende underskudd i 2017, 2018 og 2019.

1. september 2019 kommer derfor Marianne Bergmann Røren inn som ny adm. dir. Det første hun gjør er å gå gjennom kontraktene.

- Det var mange som gikk dårlig, sier hun til Dagens Næringsliv. Faktisk så dårlig at staten skrev ned verdien på selskapet

Ved utgangen av året starter omstilling og modernisering av selskapet. I 2020 gjennomføres  standardisering, digitalisering og bærekraft i et rasende tempo. 

Men en slik omstilling er sjelden bare behagelig

– Alle har stått på for å få dette til. En så omstillingsdyktig gjeng som det vi har i våre rekker, skal du lete lenge etter, sier Marianne Bergmann Røren (th) i NTB-meldingen.

Ble bedre til å regne...

Men noen har måttet gå. Reduksjon og reorganisering av administrative stillinger er ett tiltak som nevnes. Det medførte også nedbemanning av nærmere 40 årsverk.

Bedre kalkulasjonsmetodikk er angitt som et annet tiltak. Det hjelper åpenbart med pisk fra banken - regner du så mye feil at det blir trekk i lønn, da...

Imponerende nok opplyses det at produksjonen sto uberørt. Og det kan nok forklarer evnen til vekst i et såpass turbulent år.

– Det at vi fikk samlet drift og vedlikehold under Kristin Folge som leder, har ført til at vi klarer å få ut beste praksis sammen, sier Røren.

12 kontrakter med pluss fra start av

Hun sammenfatter det  selv som at de også har fått samlet og styrket støttefunksjonen ut mot produksjon. I tillegg er det jobbet mye med både digitalisering og bærekraft.

Til Dagens Nærlingsliv kan hun også røpe et sjakktekk flere godt kan skrive seg bak øret:

- I 2020 inngikk vi 12 kontrakter som leverte i pluss allerede de første månedene. Det har aldri skjedd i Mesta før. Jeg fikk vite at det var helt umulig å tjene penger på så kort tid, sier Marianne Bergmann Røren til avisen

- Dette er starten på et nytt og lønnsomt Mesta, avslutter Røren  NTB-meldingen.  

Og så lurer du sikkert på hvor hun kommer fra? Røren er utdannet jurist, kom fra Danske Bank - og hadde aldri satt sine bein i bygg- og anleggsbransjen før. Kudos.

Opphav og kilder: Mesta

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.049