23948sdkhjf

Målet er 90 prosent gjenvunnet asfalt

Med et nytt Benninghoven asfaltverk fra Wirtgen Group skal Velde produsere asfalt med høyere grad av gjenvinning.

Velde Produksjon AS får 22,2 millioner kroner i støtte fra Enova til bygging av et nytt produksjonsanlegg i Mandal. Det nye anlegget skal være i gang mot slutten av 2021.

Asfaltproduksjon er forbundet med høye klimagassutslipp og i Norge produserer vi årlig rundt 7,7 millioner tonn asfalt. Men kun 500 000 tonn av dette er gjenvunnet asfalt. Bransjen selv trekker fram økt gjenbruksandel av asfalt som svært viktig på veien mot lavere utslipp. Og det er dette Velde Produksjon AS ønsker å gjøre noe med, skriver de i en pressemelding.

-Vi ønsker å gjenbruke asfalt i størst mulig grad for å ta ned vårt klimafotavtrykk, vi ser at det finnes teknologi som gjør dette mulig og da ønsker vi å gripe denne muligheten, sier konsernleder Egil Velde i Velde Industri AS.

Brenner gassen flere ganger

Ny teknologi og innovasjon gjør det mulig å forbedre forbrenningsprosessen slik at man kan bruke en høyere andel gjenvunnet asfalt. Det nye anlegget fra Benninghoven benytter indirekte oppvarming av asfalten, og samtidig vil avgasser utnyttes i flere steg ved å brenne den samme gassen flere ganger.

Fra 7 til 90 prosent 

Den oppvarmingen som da skjer, gjør det mulig å benytte en langt høyere andel gjenvunnet asfalt. Målsettingen er å heve bruken av gjenvunnet asfalt fra dagens 7 % til opp mot 90 % (70-80%) ved flere produksjonsanlegg i Norge.

- Med funksjonsbaserte kontrakter hvor høy andel tillates har vi som ambisjon å utnytte den nye teknologien i størst mulig grad, sier Velde

Selskapet kommer også til å bruke tre-pellets i stedet for naturgass som energibærer i forbrenningsprosessen.

-Innen 2050 skal norsk industri være tilnærmet utslippsfri. Da må industrien erstatte fossile brensler med fornybare alternativer samtidig som ressurs- og energieffektiviteten økes vesentlig, sier Marit Sandbakk, markedssjef for industri i Enova.

- Gjenbruk og sirkulær økonomi er viktig for at vi skal klare å nå de ambisiøse klimamålene våre. Velde Produksjon går nå foran med et godt prosjekt som tar i bruk ny og mer miljøvennlig teknologi for produksjon av asfalt. Dette prosjektet er et flott eksempel på hvordan klimagassutslippene og miljøavtrykket kan reduseres gjennom økt gjenbruk av materiale, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

Kilde: Pressemelding fra Velde

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093