23948sdkhjf

Gjennombrudd: Betongen gir beskjed når den er ferdig herdet

Et to-årig produktutviklingsprosjekt mellom det danske selskapet Sensohive, Kruse Smith, NTNU og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har resultert i et svært nyttig digitalt verktøy for alle som jobber med betong.

Maturix er et system som overvåker herdeprosessen og betongkvaliteten, og sender ut kontinuerlige oppdateringer. Innsikten gir muligheten for raskere produksjon og bedre fremdriftsplanlegging for entreprenør. En svært nyttig produktutvikling for entreprenører, betongprodusenter og byggherrer, skriver Kruse Smith på sine nettsider.

Testet på E39-utbygging

På Nye Veiers veiprosjektet E39 Kristiansand Vest – Mandal Øst bygges 19 bruer. Arbeidet utsettes for alt som finnes av vær, fra stekende sol til isende kulde. På oppdrag fra AF Gruppen bygger Kruse Smith alle 19 bruene på veistrekket. Det store og komplekse arbeidet med å bygge disse bruene ble vurdert som en svært egnet forsknings- og utviklingsarena for produktet.

Gjennom et tett og godt samarbeid mellom det danske selskapet Sensohive, Kruse Smith, NTNU og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har Maturix blitt grundig testet og kontinuerlig utviklet, og testen er nå bestått. Den sensorbaserte overvåking av utendørs, plasstøpt betong tar digitalisering av byggebransjen ett hakk videre.

– Vi har gjort oss svært gode erfaringer med Maturix i dette veiprosjektet. Systemet gir oss kontinuerlig informasjon om herdeprosessen. Effekten er at vi kan ytterligere optimalisere vår arbeidsflyt og redusere overflødig herdetid, sier Asbjørn Stålesen, Kruse Smiths prosjektleder for veiprosjektet.

Maturix har blitt grundig testet i forbindelse med de 19 bruene som Kruse Smith bygger på veiprosjektet E39 Kristiansand Vest – Mandal Øst. Foto: Kruse Smith

Lang erfaring med trådløse sensorløsninger

Kruse Smith opplyser at Sensohive har jobbet aktivt med å utvikle trådløse sensorløsninger til bruk i industrien siden etableringen i 2014. Tre år senere lanserte selskapet Maturix som hevdes å være en av de mest avanserte betongovervåkingssensorene i verden. Systemet etablerte seg raskt blant aktører som fabrikkproduserte betongelementer. Produktet ga brukeren eksakt informasjon om herdeprosessen, noe som satte dem i stand til å effektivisere produksjonen. I 2019 etablerte Sensohive prosjektet ConSense. Målet var da å utvikle systemet til å tåle den røffe behandling og ytre påvirkning som bruk i utendørs, plasstøpt betong medfører.

– Et prosjekt av denne størrelsen og kompleksitet er en strålende mulighet for teste Maturix for nye markeder. Gjennom prosjektet erfare vi alle de utfordringene man møter når man støper betong på stedet. Vi får testet kvaliteten og holdbarheten på det fysiske utstyret når det utsettes for regn, snø, kulde og varme. Og vi får testet om systemet klarer å levere alle riktige data til rette personer på rett tid, sier Tobias Ejersbo, CTO i Sensohive.

Sensohive lanserer senere i år en oppdatert hardware-serie, Gaia, tilpasset bruk og krav erfart i produktutviklingsprosjektet.

Opphav og kilder: Kruse Smith

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079