23948sdkhjf

Det første sjømatflyet har lettet fra Bodø – men det skyldes at Evenes er stengt

I over fire år har det vært arbeidet for å få til frakt av sjømat med fly fra Bodø lufthavn til markedene verden over. Jubelen stod derfor i taket på torsdag da en Boeing 777 til Qatar Airways tok av fra Bodø med 60 tonn fersk laks.

– Det er gøy at vi nå er i mål med første flyet fra Bodø. Det har store verdier for selskapene som eksporterer sjømat. Fisken kommer raskere ut til markedene, og i tillegg fører dette til reduserte klimafotavtrykk og færre trailere langs nordnorske veier, sier Kjell Ivar Maudal, kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling som er ansvarlig for mottak, pakking og klargjøring av laksen, før den sendes ut og lastes om bord i flyene.

Lagt godt til rette for flyfrakt

Sammen med Bodø Lufthavnutvikling AS har selskapet investert betydelig i nødvendig terminalinfrastruktur og utstyr på Bodø Lufthavn for å legge til rette for flyfrakt og operasjoner i årene fremover. Nå starter jobben med å skape et bærekraftig langsiktig prosjekt der de sikrer at flyene fylles opp med fersk sjømat ved hver eneste avgang.

– Sjømatnæringen er Norges og Nord-Norges viktigste næring, som skal vokse betydelig i årene fremover. Gode eksportmuligheter med sjømat direkte fra Nord-Norge og Bodø er veien å gå. Vi skal gjøre vårt ytterste for at eventyret fortsetter, sier Elnar Remi Holmen, adm. direktør i Bodø Lufthavnutvikling AS. Han synes det er imponerende at Qatar Airways, et av verdens største flyfraktselskaper og den største aktøren i Norge, vil satse i Bodø.

Kjell Ivar Maudal (t.v), kommersiell direktør i Widerøe Ground Handling og Elnar Remi Holmen, adm. direktør i Bodø Lufthavnutvikling er glade for endelig å være i gang. Foto: Bodø Lufthavnutvikling

Erstatter Evenes frem til 15. juli

Det som imidlertid ble utelatt i festtalene da Qatar Airways første gang tok av fra Bodø lufthavn, er at selskapet siden desember i fjor har hatt to ukentlige flyvninger på Evenes lufthavn. Her startet Forsvarsbygg på torsdag utbedringer som gjør at den operative delen av rullebanen blir 700 meter kortere. Derfor skal Qatar Airways benytte Bodø frem til de tar opp igjen flyvningen fra Evenes den 15. juli.

Overfor Rana Blad bekrefter Holmen at Qatar Airways i første omgang skal bruke Bodø i tiden Evenes er stengt.

– Men det er mer enn nok laks i Nordland og det vi ser her i dag er at det er produsenter fra vår region og Helgeland som også sender sin fisk herfra. Kunne vi fått til to ukentlige avganger fra både Bodø og Evenes ville det gitt næringen en fantastisk fleksibilitet, sier han til avisen.

Kilde: Widerøe, Rana Blad

KLIKK for alle artikler i Logistikk vei sjø bane fly.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093