23948sdkhjf

Bra lyd i lastebilen? I videoen her kan du høre Volvo komme

Lyd fra trafikken har lenge vært regnet for forurensing, men fra nå blir det en kamp mellom lastebilmerkene å ha den flotteste lyden - på elbilene.

TRAFIKK OG SIKKERHET: Det er Volvo som i dag presenterer sine nye lyder. Årsaken er følgende: 

"Fra 1. juli 2021 vil alle nye elektriske kjøretøyer i EU være pålagt å gi et bestemt lydnivå når de kjører med hastigheter under 20 km/t. Lydnivået som kreves blir høyere etter hvert som hastigheten øker. Ved maksimal hastighet på 20 km/t skal det være minst 56 desibel. USA har lignende lovgivning for kjøretøy som kjører under 30 km/t. Hvis kjøretøyet er for stille, må det ha et eksternt akustisk varslingssystem (AVAS)".

Unike og premium Volvo-lyder

Nå er jo ikke Norge med i EU (dog så godt som), men vi må nok leve med de samme kravene. Volvo på sin side går offensivt til verks og designer simpelhen "et unikt sett med premium lyder for sine elektriske lastebilmodeller.".

Utvalget av lyder skal være et resultat av grundig forskning og testing av Volvokonsernets egne akustikkeksperter. 

– Vi har utviklet førsteklasses lyder av høy kvalitet som er merkbare nok til å advare folk nær lastebilen, og som likevel er behagelige for sjåføren og andre trafikanter, sier Anna Wrige Berling. Hun er trafikk- og produktsikkerhetsdirektør i Volvo Trucks.

Men trenger ikke gjennom vegger

Selv med unike og premium lyder, vil Volvos elektriske lastebiler altså være mye stillere enn det Volvo kaller vanlige lastebiler.

 – Lydene er designet for å ikke trenge gjennom vegger. Våre elektriske lastebiler vil fortsatt være egnet til stille nattleveranser og bidra til bedre arbeidsforhold for sjåførene og et roligere og renere miljø, mener Anna Wrige Berling.

Fire forskjellige lyder

Volvo har ikke bare én, men fire forskjellige lyder. Poenget skal være å informerer folk i nærheten om hva lastebilen gjør; om den kjører, tomgang, revers og så videre.

Lydene vil variere i intensitet, basert på lastebilens hastighet og vil skifte i frekvens under akselerasjon og retardasjon.

Lydene kan du høre i denne videoen. Ville du skjønt hva de betyr uten å se?

Opphav og kilder: Volvo pressemelding

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078