23948sdkhjf

- Sjåførene har rett til å tilkalle politiet, sier Laberget i YTF Logistikk

Sommeren kommer, og yrkessjåførene vil også i år møte veldig mange turister langs veiene. Leder i Yrkestrafikkforbundet Logistikk, Jan Arne Laberget, oppfordrer derfor godssjåfører til å vise ekstra hensyn.

SOMMERTRAFIKKEN:
I år som i fjor er det ventet en stor mengde sommerturister på norske veier – mange av dem uerfarne med kjøring.

En undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av NAF har avdekket at hele 1 av 3 nordmenn planlegger bilferie i år.

Turistene mangler kunnskap

Når det kommer til raste- og døgnhvileplasser, anbefaler Laberget å være vennlig i møte med turister som ikke har fått med seg reglene.

- Vi vet det er en vanlig utfordring at campingturister opptar raste- og døgnhvileplasser som tilhører yrkessjåfører. Ofte skyldes dette bare uvitenhet hos turistene. Vår oppfordring er å forklare dem at dette er plasser som er reservert sjåførene, og på høflig vis be de flytte seg. Hvis folk ikke flytter seg, har sjåførene faktisk rett til å tilkalle politiet, forteller Laberget.

- Ta også gjerne bilde av dette og send til oss i Yrkestrafikkforbundet, da det gjør det enklere for oss å følge opp denne problemstillingen, legger han til.

Vær vennlig med asfalteringsarbeidere

I tillegg til en økt andel uerfarne sjåfører på veiene, er det i år også mye asfalteringsarbeid på veiene. Laberget oppfordrer yrkessjåfører til å være tålmodige når de møter på dette.

- De som er ute og legger asfalt er jo der for oss, for å gjøre forholdene bedre for dem som benytter seg av veiene. Jeg vil derfor anbefale å vise tålmodighet og vennlighet overfor arbeiderne, selv om det kan være frustrerende å møte på asfalteringsarbeid når man er på jobb, konkluderer Laberget.

Del veien og vær tålmodige

Hovedoppfordringen hans er å være ekstra tålmodig med dem man deler veien med.

- Jeg har forståelse for at mange nok blir frustrerte over turister og uerfarne sjåfører langs veiene, noe det ofte er god grunn til. Samtidig er det begrenset hvor mye man får gjort med dette når man kjører. Derfor håper jeg både sjåfører, og de som bestiller transport, har forståelse for dette og viser litt ekstra tålmodighet i sommeren. Det er kanskje en klisjé, men vi må rett og slett være flinke til å dele veien, sier Laberget.

Størst andel av bilferierende finner vi i aldersgruppen 18-29, hvor hele 42 prosent svarer at de skal sette seg bak rattet i sommer. Det vil med andre ord være mange uerfarne sjåfører på veiene de kommende månedene.

- Det er viktig at vi tar hensyn til alle de uerfarne sjåførene og holder oss profesjonelle. Selv om det kan være frustrerende, tjener vi ingenting på å la oss hisse opp, sier Laberget.

Kilde: Yrkestrafikkforbundet Logistikk

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078