23948sdkhjf

Ramirent: Stolte av å delta i karbonfangst-prosjektet i Brevik

Ramirent har fått oppdraget med å levere moduler til Norcems karbonfangstanlegg på fabrikken i Brevik.

– I Ramirent har vi fokus på det grønne skiftet og vi satser nå på en modernisering av utstyrsparken vår med et mål om å bli 100 prosent fossilfri innen 2023. Sett på denne bakgrunn er det viktig for oss å få lov til å være leverandør inn i et så stort og prestisjefylt miljøprosjekt som dette, sier Lars Magne Zahl, direktør for CC Rental i Ramirent Norge.

Verdens første av sitt slag

Norcem er en av Norges største byggematerial-produsenter, men ifølge Miljødirektoratets nettsted norskeutslipp.no slipper selskapets fabrikk i Brevik ut mellom 820.000 og 890.000 tonn CO2 årlig. Samtidig har selskapet en visjon om at betongproduktene skal være CO2-nøytrale innen 2030. Da er karbonfangst helt nødvendig.

I desember besluttet regjeringen å satse på CCS (karbonfangst og lagring) slik at HeidelbergCement og samarbeidspartnerne fikk mulighet til å virkeliggjøre planene om å bygge verdens første fullskala-anlegg for karbonfangst i sementindustrien hos Norcem i Brevik. Anlegget, som er landet største industriklimaprosjekt, skal fange 400.000 tonn CO2 årlig, noe som tilsvarer årlige utslipp fra rundt 200.000 fossildrevne biler.

Karbonfangst-anlegget vil ha en pris på cirka tre milliarder kroner og det er beregnet at rundt 850 årsverk må brukes de neste 3,5 årene for å bygge anlegget. I følge Norcem er det planlagt å frakte CO2-fangsten med båt til et nytt mottaksanlegg på land, nærmere bestemt til Naturgassparken i Øygarden før det fraktes i rørledning ut til permanent lagringssted i «geologiske formasjoner» i Nordsjøen.

I første omgang skal det blant annet bygges seks tanker i Brevik som mellomlagrer CO2 samt utlastingsanlegg for flytende CO2 i Grenland havn. Prosjektet er et samarbeid mellom Norcem, Aker Carbon Capture, Northern Lights (Equinor, Shell og Total) og Gassnova.

– Det viktig for oss å få lov til å være leverandør inn i et så stort og prestisjefylt miljøprosjekt som karbonfangst-anlegget i Brevik, sier Lars Magne Zahl, direktør for CC Rental i Ramirent Norge. Foto: Christian Hatt

Starter etter sommeren

Ramirent signerte kontrakten med HeidelbergCement Groups datterbedrift Norcem 1. juni. Oppdraget starter etter sommeren og skal etter planen være fullført i mai 2025.

– For oss er dette både et meget spennende og et svært attraktivt prosjekt å være med på. Karbonfangst-anlegget er helt unikt og gir mye oppmerksomhet både miljøpolitisk og i media. I tillegg er det en utbygging som medfører mye positivt fokus på utvikling av stadig bedre og mer bærekraftige løsninger, sier Åge Andreassen, fagansvarlig for moduler i Ramirent.

Han understreker at HMS vil være det aller viktigste også i forbindelse med dette oppdraget.

– Arbeidene skal foregå inne på Norcems industriområde med tung trafikk, store maskiner og høyt aktivitetsnivå. HMS vil derfor som alltid være det viktigste for både Norcem og Ramirent som skal sørge for at våre arbeider utføres slik at alle kommer uskadd hjem fra jobb hver dag. I tillegg er vi klar over at prosjektet er krevende i seg selv, noe som betyr at det kan bli endringer med hensyn til fremdrift. Dette vil kreve god fleksibilitet og en tett oppfølging av behov og ønsker som dukker opp gjennom byggeperioden, forklarer Andreassen.

Opphav og kilder: Ramirent

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078