23948sdkhjf

Fortsatt mange brudd på smittevernreglene: Dette kjøkkenet ble delt av fem i innreisekarantene

Etter over 5.500 tilsyn med smittevern avdekker Arbeidstilsynet fremdeles brudd hos én av tre virksomheter, men bruddene er noe mindre alvorlige nå enn i første del av 2021.

I november 2020 fikk Arbeidstilsynet i oppdrag fra Arbeids- og sosialdepartementet å føre tilsyn med smittevern ved norske arbeidsplasser. Siden da har tilsyn med smittevern hatt høyeste prioritet, og av totalt over 7.000 tilsyn så langt i år, har smittevern vært tema i ca. 5.600 tilsyn. Av disse har Arbeidstilsynet avdekket ett eller flere brudd i 29 prosent av tilsynene. De fleste tilsynene med smittevern er gjennomført i bygge- og anleggsvirksomheter, etterfulgt av varehandel og industri, opplyser Arbeidstilsynet i en pressemelding.

Overtredelsesgebyr opptil 1,1 million kroner

I 81 tilfeller har Arbeidstilsynets inspektører stanset en virksomhet eller en innkvartering med umiddelbar virkning, på grunn av overhengende fare for smittespredning. 63 av disse var på grunn av brudd på regelverket for innkvartering.

– Stans er det mest effektive virkemiddelet vi har på kort sikt, for å stanse en akutt fare for smittespredning. Det har for eksempel vært brukt når vi har avdekket at arbeidstakere som skulle vært i karantene på enerom har bodd sammen med andre arbeidstakere, og når arbeidstakere har delt kjøkken og bad i karanteneinnkvarteringen, sier Vollheim.

Hun legger til at de så langt har vedtatt overtredelsesgebyr i 31 tilsyn, og vi har varslet overtredelsesgebyr i flere saker. Gebyrene bestemmes blant annet ut ifra hvor mange arbeidstakere som har blitt utsatt for smittefare og virksomhetens økonomiske situasjon, og ligger i størrelsesorden fra 50.000 kroner til 1,1 millioner kroner.

– I tilsyn erfarer vi at innkvartering som arbeidsgivere stiller til rådighet har en bedre standard nå enn i vinter, uttaler Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet. Foto: Arbeidstilsynet

Bedre innkvarteringsforhold

De mange tilsynene om innkvarteringen som arbeidsgiver stiller til rådighet er forsvarlig med tanke på smittevern viser nå en positiv utvikling: I januar ble det avdekket minst ett brudd i 29 prosent av innkvarteringstilsynene, mens andelen brudd i mai var 17 prosent.

For å redusere importsmitte er fortsatt hovedregelen at utenlandske arbeidstakere skal bo på karantenehotell i innreisekarantenen. Arbeidsgivere som ønsker å tilby sine arbeidstakere innkvartering under innreisekarantene, kan få unntak, men det forutsetter at de søker Arbeidstilsynet om å få forhåndsgodkjent innkvarteringen.

– Det er rimelig å anta at godkjenningsordningen – sammen med veiledning og tilsyn – har bidratt til bedre innkvarteringsforhold, mener Trude Vollheim, direktør i Arbeidstilsynet.

Hun peker også på at det er grunn til å tro at det store fokuset på innkvartering i forbindelse med innreisekarantene kan ha bidratt til at arbeidsgivere har blitt mer bevisste på hvilke krav som stilles ved ordinær innkvartering.

– Mange arbeidsgivere tar smittevern på alvor, men gir oss tilbakemelding om at det er krevende å holde seg oppdatert når regelverket endrer seg relativt hyppig. Vi har lagt mye arbeid i å til enhver tid ha oppdatert informasjon på arbeidstilsynet.no og å svare på spørsmål, sier Vollheim.

Opphav og kilder: Arbeidstilsynet

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078