23948sdkhjf

Gruveindustrien tjener rått på korona-effekten

Verdens fem største gruveselskaper ventes å legge frem rekordoverskudd for første halvår – tilsvarende hele 750 milliarder kroner. Det ser ikke så verst ut for de norske heller...

GRUVER OG ØKONOMI: Det er det amerikanske nyhets- og analysebyrået Bloomberg som spår de ventede summene for halvårsresultatene internasjonalt, og mener det ligger an til mer enn dobbelt så høyt overskudd som i 2020.

Ifølge Bloomberg er de fem største gruveselskapene i verden hhv.

Av disse skal Rio Tinto Group legge fram resultater i morgen onsdag, og Bloomberg estimerer overskuddet til 22 milliarder dollar.

Tar store utbytter

Årsaken til de enorme summene som ventes på bunnlinjene i år, er ganske enkelt de voldsomme summene med penger som verdens land har pøst inn i økonomiene for å kompensere for tapene ved korona – som igjen har ført til voldsomme satsinger på bla bygg og anlegg – og som på sin side har sendt etterspørselen etter jernmalm og andre metaller til værs. Og prisene i tillegg.

Bloomberg antyder for øvrig at store deler av disse pengene denne gang går rett til utbytte til aksjonærene – i motsetning til ved tidligere rushtider, hvor normalen har vært å investere pengene i nye prosjekter.   

Men hvordan slår dette ut i Norge?

Har også vi gruveeiere som kan skoggerle hele veien til banken mens de takker for korona?

Nja – ikke helt i samme liga – men våre to gjenværende metallgruver tjente faktisk ganske bra med kronasjer allerede i 2020. Oooog det ser lovende ut for 2021.

Norge har jo en lang og rik tradisjon for malmdrift fra omtrent 1600-tallet og fremover, men de siste 30-40 åren har dette snudd nesten helt om til å bli mest industrimineraler, naturstein og grus.

Ifølge foreningen Norsk Bergindustri ble det i 2018 omsatt ca. 2 millioner tonn metalliske malmer i Norge, til en verdi av 1,5 milliarder kroner. Og det er ikke fra så mange aktører at det gjør noe:

"Etter konkursen i Sydvaranger Gruve i 2015, har Norge kun to metallgruver igjen", skrev geo365.no i 2017, og det er Titania AS i Rogaland og Rana Gruber AS i Nordland.

Men ser vi på regnskapene til de to nevnte gruvene, ser de siste årene egentlig riktig så pene ut:

Titania AS har økt omsetningen fra 700 millioner kroner i 2018 til 950 millioner i 2020. Samtidig har resultat før skatt vokst eventyrlig, fra 267 millioner til 470 millioner kroner (!). Her må vi nesten nevne at Titania AS er eid av danske Kronos Denmark Aps, som igjen er eid av Kronos International…

Rana Gruber AS har på sin side økt omsetningen fra 760 millioner i 2018 til 1,3 milliarder i 2020. Også her har resultat før skatt vokst meget pent på seg, fra 63 millioner i 2018 til 350 millioner kroner i 2020.. Rana Gruber er eid av LNS Mining AS, hvor bokstavene står for Leonhard Nilsen & Sønner.

TIPS: Halvårsrapporten fra Rana Gruber er først ventet 26. august, men fra første kvartalsrapport kan vi lese om en dobling av inntekter og en bortimot hysterisk økning i resultat før skatt – les den her.

Opphav og kilder: Bloomberg, NRK, Tungt

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079