23948sdkhjf

Bygger hangar til militære overvåkningsfly på Evenes

Evenes flystasjon nærmer seg en komplett base når hangarene til de nye maritime patruljeflyene står ferdig. Forsvarsbygg har inngått kontrakter med PEAB Bjørn Bygg AS og Bertelsen & Garpestad AS med en verdi på tilsammen vel 1,26 milliarder kroner.

Dette er den største signeringen som er gjort for nye Evenes flystasjon. Disse to kontraktene er viktig i fortsettelsen av å klargjøre Evenes for mottak av de nye maritime patruljeflyene P-8. Grunnarbeidet for hangartomten startet i 2020 og stod ferdig i juli.

Ifølge en pressemelding fra Forsvarsbygg vil de nye kontraktene for bygging og flyoperative flater gi positive ringvirkninger til både lokalt og regionalt. Hovedentreprisen for bygging gikk til PEAB Bjørn Bygg AS og har en verdi på drøye 807 millioner kroner (inkl. mva). Sideentreprisen for flyoperative flater, utomhus arbeid, gikk til Bertelsen & Garpestad AS og har en verdi på nær 453 millioner kroner (inkl. mva).

Vil benytte lokal arbeidskraft

Begge entreprenørene som nå har inngått kontraktene vil benytte lokal arbeidskraft.

– Som en lokal bedrift og samfunnsbygger i Nord-Norge er det fantastisk å signere kontrakt på et viktig bygg for landsdelen. Vi ser frem til å ha våre egne fagarbeidere og lærlinger i sving på Evenes, og er glad for at vi har fått med oss flere lokale underentreprenører og leverandører i prosjektet, sier Gro Skaar Knutsen, adm. direktør i Peab Bjørn Bygg AS.

Øyvind Langemyr, daglig leder i Bertelsen og Garpestad AS, sier at dette er en av de største kontraktene de har hatt, og den kom på et veldig godt tidspunkt når selskapet nå ferdigstiller flere arbeider på Evenes.

– Vi vil benytte oss av lokal arbeidskraft for å utføre oppdraget. Vi ser frem til å komme i gang med selve arbeidet, samt fortsette det gode samarbeidet vi har hatt på tidligere oppdrag, sier han.

Totalramme på vel 5,2 milliarder kroner

– Når prosjektet står ferdig i starten av 2024 vil en viktig del av beredskapskapasiteten til Forsvaret være operativt. Signering av disse to kontraktene for basen til de maritime patruljeflyene er fortsettelsen med å levere en komplett base til Forsvaret. Dette er et stort løft for hele forsvarssektoren og nye Evenes flystasjon spesielt, sier direktør i Forsvarsbygg Thorbjørn Thoresen.

Tiltakene på nye Evenes flystasjon holder i all vesentlig grad fremdriften, opplyser Forsvarsbygg. Utbyggingen har en totalramme på vel 5,2 milliarder kroner. I løpet av 2021 beregnes det at Forsvarsbygg har investert i henhold til budsjett for vel tre milliarder. Bygging av hangarene med administrative fasiliteter, og flyoperative flater for de maritime overvåkningsflyene, Poseidon 8, vil være det største fotavtrykket på basen når den står ferdig.

I løpet av få år vil Evenes være utbygget til å være den nest største basen til Luftforsvaret. Evenes flystasjon og 133 luftving skal ha nødvendige bygg og anlegg klare til å overta QRA-oppdraget med F-35 fra 2022. Samme år skal Forsvaret ta imot det første av totalt fem nye P-8 fly til Evenes i en midlertidig hangar og vedlikeholds hangar som er under oppføring.

Ny hangar for militære overvåkningsfly P-8

Bygging av hangar, lager, verksted og administrasjonsbygg.

  • Oppdragsgiver: Forsvarsdepartementet
  • Byggherre: Forsvarsbygg
  • Kontraktssum: kr. 807.152.604 (inkl. mva)
  • Areal bygging inkl. hangar: ca. 21.500 kvm
  • Hovedentreprise
  • Entreprenør: PEAB Bjørn Bygg AS
  • Byggeledelse: Sweco Norge AS
  • Ferdigstillelse: 2023/2024

Flyoperative flater for ny hangar

Bygging av takseveier og oppstillingsplasser for fly

  • Oppdragsgiver: Forsvarsdepartementet
  • Byggherre: Forsvarsbygg
  • Kontraktssum: kr. 452.923.136 (inkl. mva)
  • Areal utomhus: ca. 100.000 kvm
  • Sideentreprise
  • Entreprenør: Bertelsen & Garpestad AS
  • Byggeledelse: Sweco Norge AS
  • Ferdigstillelse: 2023/2024

Opphav og kilder: Forsvarsbygg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.102