23948sdkhjf

Erna åpnet testsenteret til AutoStore

– AutoStore er en ledestjerne mot privat næringslivs vekst, sa statsminister Erna Solberg da hun offisielt åpnet innovasjonssenteret til AutoStore på Karmøy.

Robotteknologiselskapet mener å ha skapt et banebrytende testsenter som gir mulighet for raskere tilpasning av automatiserte systemer til nye kunder. Statsministeren lot seg tydelig imponere av AutoStores suksesshistorie da hun offisielt åpnet og fikk en demonstrasjon av det nye testsenteret på Karmøy.

 – AutoStore er en ledestjerne mot privat næringslivs vekst, sa hun.

Da Erna Solberg snakket om behovet for arbeidsplasser i private bedrifter i sin landsmøtetale tidligere i år, brukte hun AutoStore som eksempel.

 – Jeg ble første gang introdusert for AutoStore tilbake i 2018 da jeg besøkte et av deres lageranlegg i Japan, og husker at jeg tenkte: Hvis vi kan selge roboter fra Vindafjord til Japan – da er alt mulig i Norge.

Karl Johan Lier, konsernsjef i AutoStore, var stolt av å ønske statsministeren velkommen til Karmøy. Foto: Svein Egil Økland

Kan simulere jordskjelv

– Regjeringen understreker viktigheten av å skape flere lønnsomme arbeidsplasser i privat sektor. AutoStore har som mål om å bidra til dette ved kontinuerlig å utvikle tilbudet til våre kunder globalt, uttaler konsernsjef Karl Johan Lier i AutoStore i en pressemelding. Han legger til at de i innovasjonshuben kan kombinere kunnskapen fra deres team med ny teknologi, noe som gjør at de hele tiden kan teste og utvikle nye løsninger.

Innovasjonssenteret er utstyrt med en kombinasjon av robotteknologi og infrastruktur for forsyningskjede og detaljhandel som ikke finnes andre steder i verden. Her vil løsninger som er utviklet for globale forhandlere og deres butikk- og lagerfasiliteter kunne testes.

Anlegget kan også justeres slik at robotene testes både under varme og kalde forhold, samt analysere hvordan oksygennivået endres når varer stables tett i lagringssystemer. Testsenteret simulerer også jordskjelv for å se hvordan lager- og butikkteknologi vil reagere på slike potensielt skadelige hendelser.

– Vi identifiserte et behov for å teste løsninger under en rekke ulike forhold, men vi kunne ikke sett opp ett testsenter for kalde miljøer, ett for varme og samtidig ett for moderne butikkløsninger, én for medisinsk lagring og så videre. Derfor etablerte vi et testsenter der vi kunne simulere forskjellige situasjoner og behov. Denne smidige tilnærmingen gir våre kunder konkurransefortrinn i markedet og plasserer dem i sentrum av innovasjon som driver deres sektor fremover, sier Lier.

Opprinnelig utviklet for intern bruk hos Jacob Hatteland

Robotlagringssystemet AutoStore ble utviklet av Ingvar Hognaland i Jacob Hatteland Computer AS i den lille bygda Nedre Vats i Vindafjord kommune.

I utgangspunktet var det ment for å løse firmaets egne problemer og effektivisere det nye lageret de hadde bygget, men ble kommersialisert for alvor i 2004 da virksomheten ble skilt ut som eget selskap samtidig med at det ble inngått en avtale med Arkiv & Lager (nåværende Element Logic). Senere er det blitt bygget opp et verdensomspennende distribusjonsnettverk og så langt er det blitt levert mer enn 20.000 roboter til 600 installasjoner i 35 land.

I 2016 kjøpte oppkjøpsfondet EQT 87 prosent av aksjene og i 2019 ble de solgt til amerikanske THL. Tidligere i år kjøpte japanske Softbank 40 prosent av aksjene som verdsatte selskapet for rundt 65 milliarder kroner. Hovedkontoret til selskapet ligger fortsatt i Nedre Vats.

Kilde: AutoStore, Logistikk & Ledelse

KLIKK for alle artikler i Lager og logistikk.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.081