23948sdkhjf

To Nord-professorer med ny bok om transportøkonomi

Finn Jørgensen, professor emeritus ved Handelshøgskolen Nord universitet i Bodø, og Gisle Solvoll, professor i transportøkonomi samme sted, har skrevet «Transportøkonomi» – en bred innføringsbok i faget og som gir en introduksjon til sentrale transportøkonomiske problemstillinger.

Ifølge vaskeseddelen er «Transportøkonomi» relevant og nyttig både for dem som har teoretisk interesse av økonomiske og markedsmessige problemstillinger i samferdselssektoren, og for dem som er mer opptatt av praktiske løsninger på transportfaglige problemstillinger.

Målgruppen er hovedsakelig bachelor- og masterstudenter ved universiteter og høgskoler og deltakere på videreutdanningskurs innenfor transportfagområdet. Boken er også aktuell for ledere i transportbedrifter og i offentlige etater som for eksempel Samferdselsdepartementet, Statens vegvesen og fylkeskommunenes samferdselsavdelinger.

20 år siden sist

Foruten omfattende undervisningserfaring i transportøkonomi har begge forfatterne også vært forskere; Jørgensen ved Transportøkonomisk institutt og Solvoll ved Nordlandsforskning der han senere også var forskningsleder. Begge har dessuten publisert en rekke forskningsrapporter, populærvitenskapelige og vitenskapelige artikler.

I en artikkel som er publisert på nettsidene til Nord universitet forteller Jørgensen er det er over 20 år siden sist det kom en slik fagbok på norsk. I den kommer det også frem at Jørgensen og Solvoll har fått 300.000 kroner i støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening for å skrive boken.

Bruker aktuelle saker for å belyse teorien

«Transportøkonomi» er skrevet med utgangspunkt i at leseren har grunnleggende kunnskaper i matematikk, statistikk, bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi, men lesere uten denne bakgrunnen vil også ha nytte av å lese store deler av boken.

I boken bruker Jørgensen og Solvoll en rekke eksempler fra dagsaktuelle samferdselsspørsmål som utgangspunkt for å belyse teorien. Dermed får de også tydelig frem konflikten mellom politikk og fag, og den omfattende bruken av såkalte samfunnsøkonomiske analyser av transporttiltak er et av de mange temaene som er grundig diskutert i boken.

– Av erfaring kan vi trygt si at studentene er veldig begeistret for eksempler som er hentet fra virkeligheten, og som kan belyse fagstoffet. Det er også viktige pedagogiske «kjepphester» for oss, uttaler de to professorene til Nord universitet.  

Under nettressurser.no har boken en egen side hvor det ligger nyttige tilleggsressurser som oppgaveløsninger, powerpointpresentasjoner og lignende.

Transportøkonomi
Finn Jørgensen og Gisle Solvoll
* ISBN: 9788215034249
* Utgiver: Universitetsforlaget
* Format: Heftet
* Antall sider: 407
* Pris: kr. 449 i flere nettbutikker

Om forfatterne

Finn Jørgensen (t.v.) er professor emeritus ved Handelshøgskolen Nord universitet i Bodø. Han har tidligere arbeidet som forsker ved Transportøkonomisk institutt i Oslo. Jørgensen har omfattende undervisningserfaring i transportøkonomi og i andre økonomiske fag og har publisert en rekke forskningsrapporter, populærvitenskapelige og vitenskapelige artikler. Han har mottatt flere priser for sin undervisnings - og forskningsinnsats, blant annet DB Schenker Forskningspris.

Gisle Solvoll er professor i transportøkonomi ved Handelshøgskolen Nord universitet i Bodø. Han har tidligere arbeidet som forsker ved Nordlandsforskning og senere som forskningsleder samme sted. Også Solvoll har bred undervisningserfaring i transportøkonomi og logistikk og har publisert en rekke forskningsrapporter samt populærvitenskapelige og vitenskapelige artikler. Han er også en mye brukt ekspertkommentator i media, både lokalt og nasjonalt.

Begge foto: Nord universitet

Kilde: Universitetsforlaget, Nord universitet, Logistikk & Ledelse

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.078