23948sdkhjf

NBBL: Norges Bank er helt klart på etterskudd

Økt rente og høyere boligbygging vil sannsynligvis dempe prisveksten.

Boligprisene har økt 9,4 prosent det siste året, ifølge Eiendom Norges prisstatistikk. De sesongjusterte boligprisene økte hele 1,0 prosent i august, forteller NBBL i en pressemelding.

– Økt rente og høyere boligbygging vil sannsynligvis dempe prisveksten, men Norges Bank er helt klart på etterskudd, sier Christian Frengstad Bjerknes, sjeføkonom i NBBL.

– Veksten i norsk økonomi er sterk. Vi har kommet ut av koronakrisen og rett inn i en oppgangsperiode i norsk økonomi. I motsetning til tidligere økonomiske nedturer forsvant aldri etterspørselen under denne krisen, sier Frengstad Bjerknes.

Nullrente, lettelser i kredittpolitikken, ekspansiv finanspolitikk, tvungen sparing og sannsynligvis endrede preferanser har gitt kraftig boligprisvekst. Dette er et mønster vi ser i de fleste vestlige land, påpeker Frengstad Bjerknes.

– Det er riktig med krisetiltak i krisetider. Problemet er at sentralbankene holder på tiltakene for lenge. Resultatet blir eksplosiv etterspørsel i boligmarkedet, noe som har uheldig langsiktige konsekvenser for norsk økonomi og alle som står utenfor boligmarkedet, sier Frengstad Bjerknes.

Kilde: NBBL

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Send til en kollega

0.094