23948sdkhjf

Skal levere over 20 GWh spillvarme fra gigantisk logistikkbygg

Coop og Statkraft Varme har signert en avtale som skal sikre utnyttelsen av spillvarme fra Coops logistikksenter (CLog) på Gardermoen. Planen er å etablere det første energipositive logistikksenteret i Norge

Coop skal de neste to årene investere 100 millioner i klimavennlig og energieffektiv teknologi på CLog. Avtalen skal sikre at spillvarmen fra logistikksenteret blir levert som fjernvarme til kunder i næringsparken ved Gardermoen.

 

Coop Norge har vedtatt å redusere klimautslippene fra virksomheten med minst 40 prosent innen 2025, sammenlignet med 2017.

– Planen er å etablere det første energipositive logistikksenteret i Norge, noe som vil være et viktig bidrag til å nå våre klimamål, sier bærekraftansvarlig i Coop Norge, Per Løberg Eriksen i en pressemelding fra selskapet.

Les også: NREP Logicenters kjøper CLog-bygget for 3 milliarder

Planlegger å levere 20 til 25 GWh spillvarme

Tidligere ville man utvidet kapasiteten på det eksisterende elektriske anlegget i forbindelse med en utbygging. I stedet etablerer Coop en batteriløsning som skal forsyne anlegget med strøm, i tillegg til å investere i solceller og utnyttelse av overskuddsvarmen fra anlegget.

– Solceller, smart styring av energiforbruket via batteriene og styring av fleksible laster i bygget er spennende i seg selv, men sammen med Statkraft Varme har vi planlagt å levere 20 til 25 GWh spillvarme årlig fra CLog ut på fjernvarmenettet i området, noe som tilsvarer varmebehovet til 2500 eneboliger, sier Geir Inge Stokke, konsernsjef i Coop Norge.

Han legger til at samarbeidet med Statkraft Varme sikrer best mulig utnyttelse av spillvarme som tidligere ikke har kunne blitt brukt.

– Vi er derfor veldig tilfredse med denne avtalen og ser fram til å levere varme til næringskunder i Gardermoen-området, sier Stokke.

Geir Inge Stokke (t.v.), konsernsjef i Coop Norge og Svein Ove Slinde, adm. direktør i Statkraft Varme. Foto: Coop

Storstilt utbygging i området

Med etableringen av CLog Varmesentral i samarbeid med Coop, mener Statkraft å være godt posisjonert for å levere fjernvarme til alle utbyggingsprosjektene i næringsparken.

Gardermoen Næringspark står foran en storstilt utbygging. Med sin beliggenhet ved Norges største trafikknutepunkt, Oslo Lufthavn Gardermoen, tar næringsparken mål av seg til å bli den største, viktigste og mest innovative næringsparken i Norge.

– Utbyggerne og nye kunder er veldig positive til denne avtalen, da hele området blir bærekraftig på en unik måte, der fjernvarmenettet distribuerer all spillvarme fra Coops logistikksenter til nye kunder. Dette er områdeutvikling på sitt beste, sier Svein Ove Slinde, adm. direktør i Statkraft Varme.

Han legger til at løsningen vil spille en viktig rolle i det grønne skiftet. Økt elektrifisering krever økt kapasitet på strømnettet, og ved å øke bruken av fjernvarme avlastes strømnettet på en effektiv måte.

– Avtalen med Coop blir er en av de mest bærekraftige og miljøvennlige som Statkraft Varme har signert og et viktig bidrag til vårt langsiktige mål om å heve fornybarandelen i vår fjernvarmeproduksjon, legger Slinde til.

Opphav og kilder: Coop

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078