23948sdkhjf

Masterwork Construction med 9,2 millioner i minus: Langvarig kamp for å overleve

Svein-Ole Wilsgård, daglig leder og eier av boligentrenteprenøren Masterwork Construction AS i Tromsø har lenge kjempet for at selskapet skal overleve.

Kampen er ikke over: Regnskapet for i fjor viser et driftsresultat på minus 9,2 millioner og en negativ egenkapital på 1,6 millioner. 

Masterwork Construction var gjennom flere år blant de raskest voksende boligentreprenørene i Tromsømarkedet. Men to siste årene har selskapet og eier Svein-Ole Wilsgård møtt kraftig motbør, skriver Nord24.

Selskapet opplyser på sine nettsider at virksomheten ble etablert i 2006 av to latviere som et enkeltmannsforetak. Etter å ha produsert møbler, trapper, dører og listverk ble det i 2009 inngått et samarbeid med en produsent av elementhus i Latvia som gjorde at de kunne tilby nøkkelferdige hytter og hus på det norske markedet. I 2012 overtok Svein-Ole Wilsgård virksomheten gjennom etableringen av Masterwork Construction.

Dramatisk utvikling

Tallene fra Proff.no viser at selskapet de første årene hadde en svært god utvikling. Frem til og med 2018 hadde selskapet hatt solide driftsresultater og omsetningen hadde vokst til nær 58 millioner kroner. Året etter steg den til 65 millioner, men fikk samtidig et negativt driftsresultat på 5,4 millioner kroner.

Fjorårets regnskap viser at omsetningen sank til 20,2 millioner kroner mens driftsresultatet gikk ned til dramatiske minus 9,2 millioner kroner samtidig med at også egenkapitalen var brukt opp og var på minus 1,6 millioner.

Fikk ettergitt gjeld og skjøt selv inn mye kapital

Ifølge Proff hadde selskapet de første driftsårene en lav gjeldsgrad, men i 2016 var den kommet opp i 10 millioner kroner og tre år senere var den kommet opp i nær 35 millioner. 2020-regnskapet viser at selskapet har en gjeld på 31,7 millioner kroner etter at leverandørgjelden ble redusert. Ifølge Nord24 var dette et resultat av en avtale med leverandørene der 50 prosent av gjelden ble ettergitt. Nettstedet opplyser at Wilsgård selv har skutt inn mye penger for å sikre fortsatt drift. Blant annet økte konserngjelden til Masterwork Construction Holding fra 3,7 millioner kroner i 2019 til 6,2 millioner i fjor. Etter at Wilsgård i flere år hadde bevilget seg selv er svært god lønn ble denne i fjor halvert til 1,4 millioner som vel fortsatt kan karakteriseres som god.

Har fått langsiktig avtale med banken

Nord24 henviser til årsberetningen der det blant annet står at selskapet har vært i en akutt likviditetskrise siden koronapandemien slo til, men at denne foreløpig er løst etter at en langsiktig avtale med bankforbindelse kom på plass i sommer. Etter avleggelse av regnskapet vil selskapet konvertere 3,7 millioner av gjelden til morselskapet til aksjer. Sammen med midlene som er skutt inn i året gjør det at egenkapitalen igjen blir positiv, og selskapet kan drives videre uten å måtte begjære oppbud.

Til nettstedet bekrefter han opplysningen i årsberetningen om at selskapet har en bundet ordrereserve på 81 millioner kroner som tilsvarer drift ut 2021 og 2022.

Opphav og kilder: Nord24, Masterwork Construction

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078