23948sdkhjf

Volvos asfaltkonsept: Kompakterer, balanserer og rapporterer selv

Selv om dette kun er et konsept og forsking, så vil utviklingen og teknologiløsningene gagne kundene på andre måter.

Asfalteringskonsept: Volvo CE har vist frem konseptet CX01 under utstyrsmessen Utility Expo i Lousiville, Kentycky. Det er en "singel trommel asfaltvals" som bruker en trommel bestående av to uavhengige halvdeler. Maskinen holder selv balansen og kan fjernstyres eller operere autonomt.

Dieselelektrisk

Fremdriften sørges for av en 20 kW elmotor, mens energien lages av en dieselmotor og et energilagringssystem. Den kan kjøres kun på dieseldrift, hybrid eller elektrisk.

-Selv om dette kun er et konsept og forsking, så vil utviklingen og teknologiløsningene gagne kundene på andre måter, forklarer Justin Zupanc, som leder Volvo CEs utvikling på asfaltmaskiner.

Kommentar: Det er ikke første gangen vi ser et konsept hvor føreren er fjernet fra maskinen, det har både Hamm og Cat gjort, men å gå ned til én selvbalanserende trommel er det ingen som har gjort tidligere. I Norge har vi sett AF, Hamm og Semcom kjøre autonomt.

Konseptet skal gi bedre arbeidsforhold for føreren og øke produktiviteten. Med å fjerne maskinføreren fra maskinen, slipper man å bli utsatt for vibrasjoner, støy, støv og andre miljøskadelige forhold. Istedet kan føreren kontrollere en flåte av CX-enheter som jobber sammen for å kompaktere asfalt.

Video over: Volvos utviklingssjef for asfaltmaskiner forklarer konseptet.

En flåte med disse maskinene på større prosjekt jobber sammen og kan kommunisere med seg selv og andre maskintyper på prosjektet. Maskinene kan overvåke anlegget, rapportere om tetthet, temperatur og antall passeringer og avvgjøre hvor det skal kompakteres videre.

CX01 kan matches med Volvos eksisterende Co-Pilot system slik at arbeidet kan fjernstyres fra en berøringsskjerm. Systemet bruker GPS-posisjons sporing for å overvåke ytelse og hjelpe kunden med å bli mer effektiv.

Opphav og kilder: Volvo CE

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094