23948sdkhjf

Statsbygg snart klar med digitale tvillinger

Stadig flere brikker faller på plass for hva de digitale kopiene av Statsbyggs bygninger skal inneholde. Innen to år skal de tas i bruk i den daglige driften.

Digitale tvillinger av bygninger vil gjøre det enklere å få informasjon og dokumentasjon om bygningen.

 

– Digitale tvillinger kan inneholde mange ulike typer informasjon. Derfor er det viktig for oss å definere hva de skal inneholde hos oss. Vi har nå utarbeidet en konseptrapport som skal hjelpe oss å nå målet om å bruke digitale tvillinger i driften av bygningene våre fra 2023, sier Statsbyggs direktør for drift og vedlikehold, Jarle Kvalvik.

Enkle versjoner av digitale tvillinger har eksistert i flere tiår, blant annet i oljebransjen. De seneste årene har imidlertid mulighetene for hva man kan bruke dem til økt betraktelig, opplyser Statsbygg i en pressemelding.

Ifølge Kvalvik vil digitale tvillinger av bygninger gjøre det enklere å få informasjon og dokumentasjon om bygningen.

– De kan samle inn data i sanntid og lære seg hvordan de som er i bygningene bruker dem. De kan også avdekke problemer før de rekker å vokse seg store, som for eksempel ved å finne sprekkdannelser i taket før vannet begynner å renne inn, sier han.

BIM-modeller vil være en hoveddel

Selv om det foreløpig ikke er endelig klart hva Statsbyggs digital tvillinger skal inneholde, begynner stadig mer å falle på plass. Blant annet er det sikkert at BIM-modeller vil være en hoveddel. Statsbygg har utarbeidet BIM-modeller for en rekke nye eiendommer, og har også et pågående prosjekt med å lage modeller av eldre eiendommer.

Digital FDV-dokumentasjon, som instrukser, manualer og tegninger, vil bli en annen viktig del av Statsbyggs digitale tvillinger. Statsbygg har over flere år samlet inn, systematisert og digitalisert dokumentasjonen. En tredje sentral del vil være et digitalt planleggingsverktøy for drift og vedlikehold.

– Det er store gevinster å hente med digitale tvillinger. De kan både bidra til en mer effektiv drift og til en mer sirkulær økonomi hvor vi raskere identifiserer behov for å oppgradere eller bygge om, sier Kvalvik.

Opphav og kilder: Statsbygg

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078