23948sdkhjf

På vinterføre: Kort trekkvogn går rett frem, lang trekkvogn klarer svingen - se video av forsøk

Se forskjellen på kort og lang trekkvogn på vinterføre.

TUNG TEST PÅ GLATT UNDERLAG: Hva fungerer best på glatt veibane, kort eller lang trekkvogn? De to svenske ingeniørene Per Thomson og Johan Granlund har laget en video som viser forskjellene.

Forsøket ble satt i stand for å finne ut om akselavstanden på trekkvognen har noe å si for kjøreferdighetene på glatt underlag. Det gikk ut på å ta en høyresving på et glatt underlag, og måle den avstanden som ble brukt for å gjennomføre svingen.

Forsøket ble gjennomført på en glattkjøringsbane i Falun i Sverige. Semitrailerene ble kjørt opp til en maksfart på 25 km/h, og deretter en høyresving.

Ikke mobb den fine bilen min

Videoen ligger publisert på youtube, og der står følgende kommentar:

"Jeg tar for gitt at lastebilene hadde akkurat de samme dekkene (noe de ikke hadde...), at svingskivene var skikkelig og likt smurt, og at akseltrykket på forakslene var likt. Ellers er ikke resultatet verdt noe. Jeg har kjørt en pusheraksel lastebil med kort akselavstand som den på videoen, i vinterforhold i Norge, og den var så god som alt annet. Unntatt da den var tom, for da fikk man litt for lav aksellast på drivhjulene. Den ville aldri gått rett i kurvene, slik den gjorde i videoen, i motsetning til tilsvarende lastebil i norsk stil med vanlig boggi. Men nå hadde jeg styrbar skyveaksel som kan ha gjort en forskjell."

Tungt.no spør om ingeniør Thomson vil kommentere dette, og han svarer:

- Det finnes mange som tror de vet best selv. Argumentene som legges frem er ofte basert på følelser, som "ikke mobb den fine bilen min". At det ikke har skjedd noe alvorlig med disse sjåførene er omtrent like intelligent som å si at "jeg trenger ikke bilbelte fordi jeg aldri har hatt en alvorlig bilulykke". Det er svært få sjåfører som har mye erfaring i å bytte fra den ene typen trekkvogn til den andre, eller å bytte fra trekkbil til lastebil, sier Thomson.

Han legger til at semitrailerne var likt lastet og posisjonen til svingskiven var slik at bilene hadde nøyaktig samme forakseltrykk. Vekten var 50 tonn på begge.

  • Den lengste trekkvognen hadde akselavstand 3,9 + 1,37/2 med konvensjonell boggi. Totallengde var 17,4 meter.
  • Den korte trekkvognen hadde akselavstand 2,78 + 1,32/2 med fast pusher. Totallengde var 16,5 meter.

En avgjørende betydning

Konklusjonen i dette forsøket er ganske tydelig. Den korte trekkvognen trenger mye mer plass for å klare svingen. I diagrammet under er resultatene til den korte trekkvognen blå, mens den lange trekkvognen er oransje.

- Alle kjøretøyprodusenter, myndigheter, transportører og sjåfører bør forstå den avgjørende betydningen kjøretøydimensjoner har, som akselavstand i forhold til de øvrige dimensjonene til kjøretøyet, sier Thomson.

Han mener at Norge viste fremsyn da de nektet å gå med på EUs krav om 16,5 meter i forbindelse med ESS-avtalen, men krevde 17,5 meter.

- Trafikksikkerheten ble oppgitt som årsak, men i dag ser den ut til å ha blitt glemt av mange norske transportører, sier Thomson.

På videoen kan du se hvordan testen ble gjennomført. Stemmen på videoen tilhører Halvard Nilsson, sivilingeniør og tidligere forskningssjef hos GoodYear.

- Forsøket er utført i sin helhet på ideell basis uten økonomisk kompensasjon. Vi har fått hjelp fra flere erfarne sjåfører med lang erfaring, også fra vinterkjøring i Norge med upassende korte pushere og også noen med teoretisk kompetanse, sier Thomson.

Sjåførene kom fra den svenske transportbedriften Ernsts Express i Avesta.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078