Ove Skår skal bygge over 500 leiligheter for SiO på Kringsjå
Prosjektet er det tredje byggetrinnet av fire i fornyelsen og utvidelsen av Kringsjå studentby. Dette er det største boligprosjektet i SiO i nyere tid.
Boligprosjektet er tegnet av LMR arkitektur AS og består av 503 leiligheter, fordelt på 95 familie- og 408 ett-romsleiligheter, med areal på totalt 27.000 kvm. I tillegg til boligene er det planlagt å legge om veien ned til studentbyen og legge om gang og sykkelvei, samt bygge en parkeringsgarasje under ett av byggene. Den fysiske oppstarten er planlagt vinteren 2022 og de første boligene skal være innflytningsklare mot slutten av 2023, opplyser SiO. Hele prosjektet planlegges å være ferdigstilt i 2025.
Grønne studentboliger og fokus på sosiale møteplasser
Ifølge SiO er fornyelsen og utvidelsen av Kringsjå et eksempel på hvordan skape et studentsamfunn. I 2018 åpnet daværende utdanningsminister Oslos grønneste studentboliger i det første byggetrinnet. I årene etterpå har SiO bygget ut to byggetrinn som FutureBuilt prosjekter, bygget om uteplassene på Kringsjå for å legge til rette for møteplasser ute og etablert flere nye møteplasser innendørs. I selve hjertet av studentbyen er Kringsjå Torg etablert som et samlingssted med sitteplasser, petanque, bordtennis og treningsapparater. Det er etablert et treningssenter i regi av SiO Athletica og et av SiOs mest ettertraktede konsepter, Union Kringsjå, har åpnet.
– Kringsjå er et grønt og sosialt samfunn der studentene like gjerne kan møtes utenfor som inne. Planprosessene på Kringsjå har gitt oss muligheten til å ikke bare bygge boliger, men legge til rette for at studentene får et hjem og et godt og trygt samfunn rundt seg, sier Andreas Eskelund, adm. direktør i SiO.
Studentene stiller krav til en bærekraftig fremtid
SiO skal sammen med entreprenøren konkretisere tiltak for miljøvennlige løsninger og kvaliteter som reduserer det samlede klimautslippet til byggene sett i et 60 års livsløp relatert til energiforbruk, byggematerialer og selve byggefasen – slik at dette byggetrinnet oppnår en klimareduksjon på minimum 30 prosent målt i forhold til dagens praksis. SiO har som mål å redusere klimabelastningen i egen virksomhet med 50 prosent innen 2030, målt fra utgangspunktet i 2014.
– Våre studenter stiller høye krav til oss i SiO og forventer at vi inntar en ansvarlig rolle som studentenes egen organisasjon. Ved å prioritere en bærekraftig utvikling skal SiO ha miljøfokus i både produksjon, forbruk og profil. Vi fortsetter å satse på målrettede klima- og miljøtiltak ved dette byggetrinnet på Kringsjå, sier Birte Almeland, eiendomsdirektør i SiO.
Totalentreprise med fokus på pris
Fem selskaper deltok i tilbudskonkurransen om prosjektet og SiO opplyser at de mottok gode tilbud. Den tette konkurransen endte med at oppdraget gikk til Ove Skår AS og er en totalentreprisekontrakt på 725 millioner kroner. De siste årene har prisstigningen i byggeprosjekter vært betraktelig, og pris har hatt stort fokus i denne konkurransen. Studentsamskipnader kan motta tilskudd dersom kostnaden på boligene er under en ramme fastsatt av Stortinget.
De siste ukene har SiO jobbet tett sammen med entreprenøren for å finne mulige besparelser, slik at vi kan realisere prosjektet innenfor rammene for tilskudd. Tilskuddsbeløpet gjør at vi sikrer en bærekraftig husleie for alle de studentene som fremover skal bo i de nye byggene.
– Vi har god erfaring med Ove Skår AS som entreprenør fra byggeprosjekter på Blindern og Lillestrøm, og vi ser frem til et godt og tillitsbasert samarbeid videre fremover når vi nå går i gang på Kringsjå avslutter Almeland.
Opphav og kilder: SiO