23948sdkhjf

PA Entreprenør: Nå kan de bore helelektrisk

Det mer eller mindre helelektriske selskapet PA Entreprenør har anskaffet seg en elektrisk boreapplikasjon for boring over jord.

Jøran Jørgensen, prosjektleder og Espen Næss, maskinfører og boroperatør fikk en hard pakke på 1,8 tonn litt før jul. For på deres elektriske Hitachi 210LC Zero (en av to i selskapet) står et Wimmer AD2600.

Da Anleggsmagasinet ankommer har de allerede boret med batteridrift, men maskinen også kan kobles til nettstrøm.

Første gang: Elektrisk boring over jord

- Dette er første gang et Wimmer boretårn drives via en batteridrevet maskin, i hvert fall i dagen, jeg er noe usikker på om det er forsøkt i en gruve før, forteller Truls Østerud, daglig leder i Truls Østerud AS og Menzi Muck Scandinavia AS.


Bilde over: Truls Østerud, Espen Næss og Jøran Jørgensen. Foto: Fredrik Saugstad

 Wimmer har spesialbygget denne for PA Entreprenør. Det er egentlig et hybrid boretårn med rotasjonsmodulen fra en 2300 og profilen fra en 3600.

 - Du har både topphammer som brukes til vanlig drill and blast og injeksjonsboring, i tillegg til at du har DTH med og uten casing , forklarer Østerud.

 Da blir det svært fleksibelt, legger han til. Dette er noen tyngre enn vanlig og veier 1800 kilo, mest på grunn av ekstra kraftig materbjelke.

Kinder-overraskelsen

På oppdrag for Oslo VAV skal bore utslippsfritt med det nye tårnet. Espen starter opp maskinen og boret. Det eneste man kan høre er en "summelyd". Bare lyden av selve boringen er som vanlig.

 - Det er en kinder-overraskelse, smiler Jøran, og sikter til at det er elektrisk og egentlig er to boretårn i ett.

 - Og det er utrolig behagelig med det lave støynivået, medgir Espen.

Årsaken til anskaffelsen er å etterleve Oslos utslippskrav og siden PA Entreprenør er Oslo-basert, har de også spesialisert seg på dette. Entreprenøren har 75 ansatte og omsatte for ca 168 millioner kroner i 2020 og de har hatt god resultatgrad de siste årene. Entreprenøren har nå 13 elektriske maskiner, i tillegg til elektriske lastebiler og varebiler. De har egen superlader på hovedkontoret og anskaffet seg lade-container relativt tidlig.


Bilde over: Espen Næss, maskinfører og boroperatør, prøver for første gang et Wimmer boretårn på en elektrisk bæremaskin i Norge. Foto: Fredrik Saugstad

- Litt av nøkkelen til å lykkes med dette er at vi driver med alt, og har kompetanse på boring innad i firma, forteller Jøran.

 Wimmer-tårnet ble valgt på bakgrunn av servicegraden som Truls yter, legger han til.

Wimmer AB2600:

Doble klyper
Oppsatt med topp hammer med høyt moment
Rotasjonsmodul dom drar over 4000 NM
Kan brukes til vanlig drill and blast, injeksjons borring 1100/2300 nm, DTH uten og med casing.
Brukes med Oil Quick
Vekt: 1800 kg

Tilpasset bruken

El-graverne fra Nasta har levert veldig bra og er sterkere enn siden diesel-motparter, forteller Jøran som har jobbet et år i PA Entreprenør, men har over 20 års erfaring i bransjen. Han forklarer at det er mer andre ting som avgjør om slike anlegg blir vellykket eller ikke, for eksempel massetransporten inn og ut kan være avgjørende.

- De elektriske maskinene fungerer bra når det er tilpasset bruken, forklarer han.

Lav vekt og fleksibelt

- Dette er det femte Wimmer-tårnet jeg har levert i år, forteller Østerud.

 Siden Truls Østerud startet opp Menzi Muck Scandinavia AS og Truls Østerud AS har han levert 15 Wimmer-tårn, det første gikk til Norsk Bergsikring AS i 2015. Han har levert mellom to og fem tårn hvert år. På grunn av lav vekt kan det monteres på vanlig graver, kranbil og selvsagt Menzi Mucks klatregravere.

Opphav og kilder: Tungt.no/anlegg

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078