23948sdkhjf

Tips om byggsystem med resirkulert aluminium - sjekk hvordan metallet er produsert

Det er Hydro-eide Wicona som kommer med disse betraktningene.

BLANKE FASADER: Å forstå hva du beskriver når det kommer til vinduer, dører og fasader med resirkulert aluminium kan gjøre en stor forskjell for karbonavtrykket, mener folket i Wicona.

Ved design av bygninger med tanke på sirkularitet, er aluminium et enkelt valg. Det er et av få byggematerialer som beholder alle sine egenskaper etter resirkulering.

Det kan omsmeltes og brukes igjen og igjen i nye produkter, og er derfor et bærekraftig byggemateriale.

Derfor er det er viktig å sjekke hvordan aluminiumet er produsert

Imidlertid er karbonavtrykket til primæraluminium høyt sammenlignet med andre bygningsmaterialer, dersom arkitekter ser på gjennomsnittlig CO2-utslipp eller innhold av karbon i byggematerialer.

Men dette avhenger av måten aluminium produseres på. Med bærekraftig produksjon har aluminium faktisk et av de laveste karbonavtrykkene.

Et godt sted å begynne er å unngå aluminium der drivstoffet som brukes til produksjon av elektrisitet til smelteprosessen gir et høyt karbonavtrykk.

Ifølge CRU, Hydro Analysis, IAI, er verdensgjennomsnittet 16,7 kg CO2 per kilo produsert aluminium. Dette skyldes i stor grad elektrisitet produsert av kull.

Ved å se etter alternativer som bruker fornybar energi fra vann-, vind- og solkraft er gode alternativer.

Forbrukerskrap

Alternativt kan du se etter aluminium som inneholder resirkulert aluminium fra forbrukerskrap i produksjonsprosessen, som krever et mye mindre energibehov enn ved produksjon av primæraluminium.

Ifølge European Aluminium (2015) i sin artikkel “Recycling Aluminium. A Pathway to Sustainable Economy ” trengs kun 5 prosent av energien som kreves til produksjon av primæraluminium i resirkuleringsprosessen.

Derfor er noen byggsystem i aluminium definitivt grønnere enn andre, og når produsenten hevder at produktene er laget av resirkulert innhold, er ikke dette tilstrekkelig lenger.

Det er viktig å ta skrittet videre og bli kjent med forskjellen mellom begrep som prosesskrot/produksjonsskrap og forbrukerskrap. Forskjellen er stor.

Resirkulert innhold: Innen aluminiumsindustrien betyr resirkulert innhold både prosesskrot/produksjonsskrap og forbrukerskrap i produktet.

Prosesskrot/produksjonsskrap: Ubrukt avfall

Resirkulert prosesskrot/produksjonsskrap: I hovedsak avfall fra en ekstruderingsprosess. Det har aldri vært et 'produkt'.

Det positive er at når aluminium resirkuleres spares omtrent 95% av energien som kreves i produksjonen av primæraluminium.

 Resirkulert forbrukerskrap: Oppbrukt eller gjenvunnet aluminium

Når et aluminiumprodukt har endt sin livssyklus og er klart for avhending, resirkulering eller gjenbruk, er dette kjent som forbrukerskrap.

En vindusramme i aluminium i en bygning kan for eksempel betraktes som forbrukerskrap når bygningen blir revet. Aluminiumet fra produktene blir sortert, omsmeltet og deretter brukt til å lage et nytt produkt.

Hva er den virkelige forskjellen?

Resirkulert og resirkulerbart innhold = Bedre for den sirkulære økonomien. Å produsere metall av topp kvalitet med høyt innhold av forbrukerskrap er en mer kompleks prosess. Imidlertid gir det lavere karbonavtrykk og er derfor mer tiltalende fra et bærekraftig perspektiv.

Eksemplet med vindusrammen i aluminium igjen: Rammen er sannsynligvis anodisert og/eller lakkert. Rammen kan også inneholde festemateriell, skruer, glass, termisk isolasjon m.m. Til sammenligning er prosesskrot/produksjonsskrap i utgangspunktet 'rent' metall.

Resirkulering av aluminium fra en vindusramme har mange trinn, inkludert inspeksjon, sortering, lakkfjerning og makulering. Metallet må røntgenfotograferes for å identifisere legeringselementer og sorteres, da forskjellige typer legeringer ikke skal smeltes sammen for å oppnå en så lik høykvalitetslegering tilbake fra resirkuleringsprosessen som mulig.

Wicona opplyser at morselskapet Hydro stoppet dette aluminiumsavfallet fra å kastes, og har utviklet Hydro CIRCAL – en serie aluminiumlegeringer laget av resirkulert forbrukerskrap, som for eksempel fasader og vinduer som er demontert fra bygninger og resirkulert.

For tiden tilbys Hydro CIRCAL® 75R, med minst 75 prosent aluminium fra forbrukerskrap – med påstått et av de laveste CO2-avtrykkene i verden på kun 2,3 kg CO2-utslipp per kilo aluminium. Dette skal værer fire ganger mindre enn det europeiske gjennomsnittet for primæraluminium.

Opphav og kilder: Wicona

KLIKK for alle artikler i Bygg bedre billigere.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063