23948sdkhjf

Oda vokste med halv milliard i fjor – tar snart i bruk nytt megalager

Norges største dagligvarehandel på nett vokste i fjor med 25 prosent og doblet antall ansatte til over ett tusen.

– Veksten fortsetter i 2022 med nytt megalager og internasjonal ekspansjon, sier Karl Munthe-Kaas, konsernsjef og medgründer.

Oda, tidligere Kolonial.no, omsatte i 2021 for 2,47 milliarder kroner, opp fra 1,97 milliarder i 2020, som også var et rekordår.

– Vi er glade for at stadig flere nordmenn handler dagligvarene sine på nett. At over 300.000 nordmenn hittil har prøvd Oda og stadig flere kommer til, tar vi som et sikkert tegn på at vi er i rute for å nå målet på minst 10 prosent markedsandel innen noen år, uttaler Munthe-Kaas i en pressemelding.

Først i Norge med Unicorn-betegnelsen

Foruten å være først ute med å ha like lave matpriser på nett som i lavpris-butikkene, fremhever selskapet at deres lager- og distribusjonsteknologi har også vært avgjørende for veksten. På grunn av denne teknologien har internasjonalt anerkjente investorer som Softbank og Prosus investert tungt i selskapet. Ifølge Oda ble selskapet i juni i fjor det første i norsk historie til å oppfylle alle kriterier for å få Unicorn-betegnelsen, det vil si å være et uavhengig, ikke børsnotert selskap som på kort tid har gått fra 0 til en verdsettelse på 1 milliard US dollar.

Nytt lager på 18.500 kvadratmeter

Lagerkapasiteten økes kraftig når Odas nye megalager står klart på Lier senere i år. Det ligger tett inntil E18 mellom Oslo og Drammen, vil være på hele 18.500 kvadratmeter og vil dekkes av solceller som skal produsere strøm til driften.

– Med det nye lageret øker vi kapasiteten enda mer, og blir i stand til å utvide til flere norske byer i løpet av året. I vinter har vi allerede åpnet opp i Grimstad og Arendal, og vi gleder oss til å utvide enda lenger sør. Samtidig forbedrer vi tilbudet andre steder på Østlandet, som på Hamar hvor vi har åpnet opp for levering på søndager. Vi vet at mange kunder setter ekstra pris på å kunne få dagligvarer levert på døra på søndager, forteller Munthe-Kaas.

Veksten gjør at også dagens hovedkontor i Nydalen er altfor lite, og Oda vil tidlig til neste år flytte til Tøyen der et femetasjers kontorbygg nå er under rehabilitering.

Går inn på det tyske markedet

I 2021 fant den første Oda-leveringen utenfor landets grenser sted, da Oda Finland åpnet testutkjøring i Helsinki-området.

– Vi har en testperiode med levering til en lukket gruppe kunde nå, som vokser betydelig raskere enn det vi hadde regnet med. Vi gleder oss til å åpne opp for fullt, forteller Munthe-Kaas.

Samtidig forbereder Oda inntog i Tyskland, hvor dagligvaremarkedet er på 240 milliarder euro og det er forventet at en økende andel vil flyttes over til nett fremover.

– Vi har stor tro på at Oda-modellen vil lykkes i Tyskland. For øyeblikket er det ingen lagre der som er i nærheten av den effektiviteten vi har på Lørenskog og snart vil ha på Lier. Vi bygger en ny infrastruktur for handel i Tyskland og vi forbereder oss på å bygge opp enormt mye kapasitet. Vi har allerede signert avtaler om å bygge flere lagre, og skal signere flere, sier Munthe-Kaas.

Kilde: Oda

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.093