23948sdkhjf

Neste generasjon Holtan Bil: - Jeg har veldig respekt for yrkessjåførene, sier Synne Holtan

Synne Holtan (22) har vokst opp i en familie hvor lastebiler har vært en av hovedingrediensene. Nå tar hun for alvor steget inn i familiebedriften Holtan Bil.

Hun går i fotsporene til sin far Rune Holtan, og 1. januar i år ble hun formelt ansatt i familiebedriften i Drammen.

Hun skal jobbe med kjøp, salg, finansiering og utleie av trekkvogner, krokbiler og hestebiler i Holtan Bil. Hun tar dermed steget inn som tredje generasjon Holtan som jobber med lastebiler.

Oldefaren og bestafaren kjørte lastebil, og faren har gjennom 25 år drevet med kjøp og salg av lastebil. Det ligger liksom litt i blodet.

...sier Rune Holtan

- Hvordan er det å få din datter inn for fullt i firmaet?

- At det ble en av mine barn var ingen selvfølge. Jeg har aldri prøvd å påvirke dem i valg av yrke. Jeg har vært veldig bevist på at personen skal være ung, lærevillig å ha riktig bakgrunn. Når Synne meldte sin interesse var det derfor utelukket og gå i en stillingsutlysning da hun etter vår mening er perfekt for å tilegne seg ytterligere kunnskap i vår retning. Jeg har også med min bakgrunn i oppbygningen av PLUSS Truck Sales & Rental opplevd at kvinner i mannsdominerte miljøer beriker. 

- Hvordan er det å ta steget for fullt inn i bedriften Holtan Bil?

- Det er gøy. Jeg har ikke vært med i den daglige driften tidligere, og oppgavene er annerledes enn det jeg har gjort tidligere. Jeg startet i januar i år, og det har vært en veldig fin tid å starte på. Jeg har fått god tid til å sette meg inn i alt, og pappa har hatt tid til å svare på alle spørsmålene mine. Han kan mye, så det er trygt å ha han ved min side. Og, det å ha pappa som sjef går veldig fint, sier Synne.

Ønsket en forandring i hverdagen

Synne er faglært bilmekaniker, hun har lappen for tunge kjøretøy og har YSK. Etter skolen jobbet hun som lærling hos Bilservice Holmestrand som mekaniker på Volvo. Hun fikk fast jobb på samme sted, og var der inntil hun i år startet i Holtan Bil.

- Etter å ha jobbet litt som mekaniker ønsket jeg nå en forandring i hverdagen. Jeg synes det virket spennende å prøve meg i familiebedriften. Det er en fin mulighet å kunne lære av en som har klart å starte opp to bedrifter og hatt de i drift en stund, sier hun, og henviser til sin far Rune Holtan.

Da hun jobbet som mekaniker var hun såkalt PST. Da hadde hun kundekontakt samtidig som hun var mekaniker.

- Jeg er godt vant til å snakke med kunder i telefonen, og det ser jeg på som en stor fordel i denne nye jobben, sier Synne.

Hun er veldig glad i alt praktisk arbeid, og synes det er gøy å kunne klare nye ting. Som mekaniker var det mye fysisk arbeid, og hun satt stor pris på den mestringsfølelsen hun fikk.

- I et intervju tungt.no gjorde med din far i 2019 ga han dette som grunn til at han forlot lederstillingen i Volmax: "Jeg må ut, treffe mennesker, jobbe." Han mente lederstillingen var litt "kjedelig". Er ikke du redd for at kontorjobben skal bli for stillesittende?

- Jeg kan kjenne meg igjen i det som pappa sier. Jeg var nok nervøs for overgangen fra å være mekaniker til å sitte stille i en kontorstol hele dagen. Men det er kun pappa og meg som gjør alt i bedriften innen kjøp, salg og kundekontakt, så det blir det likevel mye farting rundt. Arbeidsdagen er mer variert enn man kunne tenke seg, så det har gått veldig fint, sier Synne.

- Hva konkret er dine arbeidsoppgaver i Holtan Bil?

- Nå forsøker vi å lære meg opp til alt som pappa gjør. Vi prøver å sette meg til flest mulig oppgaver, så får jeg heller spørre om hjelp underveis. Jeg skal kunne alt innen utleie, salg, finansiering, uten å være avhengig av å spørre etter hjelp, sier hun.

- Hva kan du si er det mest spennende ved jobben du skal gjøre?

- Jeg synes de forskjellige kundene jeg møter er spennende. Det gjør hverdagen interessant. Jeg snakker med mange mennesker som jeg ellers ikke ville hatt kontakt med, og lærer de å kjenne. Det er også spennende å starte en ny jobb med mange oppgaver, og etter hvert kjenne at man mestrer det, sier Synne.

...sier Rune Holtan

- Hvilke egenskaper har Synne som gjør at hun passer i denne jobben?

- Synne kommer i fra en jobb som bilteknikker, hvor hun er vant til arbeidspress, direkte kundekontakt, kundebehandling, fakturering og oppfølgning. God teknisk forståelse og kunnskap om kundens hverdag er egenskaper hun allerede innehar. I tillegg opplever vi at kunder og interessenter rundt vårt eget varemerke på hestebiler Stallion er unge som hun selv.

Det må også sies at i vår jobb må du kunne lese regnskap, regne og selge finansiering og kredittvurdere. Dette er områder hun har vist stor forståelse for. Sist men ikke minst; Evnen til å lytte, forstå behov fremfor å høre sin egen stemme er en kunst ikke alle behersker. Synne har den allerede. 

- Hva vil du si er dine beste egenskaper?

- Jeg vil påstå at jeg er ganske tålmodig, og har tid til å lytte til kunden. Jeg har også lyst til å bli kjent med kundene, og det tror jeg gjør det enklere både å hjelpe til og få fornøyd kunder. I tillegg har vi snakket om at den nye kundegruppen vi har på hestebiler ligger nærmere min aldersgruppe, og at jeg kanskje kan relatere litt bedre til dem, sier Synne.

- Kan det være en styrke i jobben din at du er utdannet mekaniker, samt at du har lastebillappen og YSK?

- Det tror jeg styrker meg. Jeg er oppvokst i en lastebilfamilie, og har lært mye opp gjennom årene. Jeg har også lært mye nytt ved å ta teoriklasse C og YSK. Jeg tok C-lappen i fjor høst, for jeg har alltid hatt lyst til å kjøre lastebil. Jeg husker oppkjøringen var veldig spennende. Jeg var nervøs, men kjørelæreren var så hyggelig at det gikk greit. Gjennom dette har jeg fått stor forståelse og veldig respekt for yrkessjåførene. Det er jo også greit å ha litt bilbakgrunn, så jeg faktisk vet hva det er jeg selger, sier Synne.

Hun følger spent med på det som kommer av lastebilnyheter, og ser spesielt at det skjer mye rundt alternativt drivstoff. Hun tror ikke Holtan Bil vil ha elektriske biler eller gassbiler riktig ennå, men at det er viktig at de er oppdatert på hva som skjer i markedet.

- Kunne du tenke deg å jobbe som yrkessjåfør en gang?

- Jeg har veldig dårlig retningssans og geografiske ferdigheter, så jeg vet ikke om det hadde vært så lurt. Men kanskje en dag. Det virker som de sjåførene som kjører langtransport får se og oppleve veldig mye, sier hun.

Hvis du må velge, Volvo eller Scania?

- Nå har ikke jeg så mye erfaring bak rattet på en lastebil som yrkessjåfør, men som en utleier opplever jeg at flest vil ha Scania, sier Synne.

Familiebedrift, men ikke 24/7

Far Rune er daglig leder og mor Tone gjør regnskapet i Holtan Bil. Må det ikke da bli snakk om bedriften dagen lang?

- Nei, alle har nok lyst til å ha et klart skille mellom jobb og fritid. Det kan naturligvis bli noe jobb-snakk utenom arbeidstid også, for det er jo en stor del av livene våre. Jeg og samboeren min bor 40 minutter unna mamma og pappa, så når vi først ses på fritiden har vi alltid mye annet å snakke om, sier Synne.

Hun har en lillesøster som går siste året på barneskolen, og en storesøster som studerer i Bergen. Foreløpig er det bare Synne av de tre søsknene som jobber i bedriften.

- Har du noen hobbyer eller interesser utenom jobb?

- Jeg er glad i å drive med praktiske ting. Alt fra strikking og sying til skruing og trening. Jeg og samboeren min kjøpte et hus for noen år siden, og da har jeg blitt hobbysnekker også. Jeg liker å holde med aktiv, sier Synne.

- Tror du at du vil ta over bedriften en gang i fremtiden?

- Jeg vet ikke. Det har vært snakket om det, men det er litt tidlig å si noe om det nå. Vi får se hvordan de neste årene går, sier hun.

Kilde: Tungt.no

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Kronerulling: Historien om de norske bankbussene
Sjåfør: - Han andre som bruker bilen er kort i armene
Vindkraft: Vil bygge 270 meter høye vindturbiner i Bjerkreim kommune i Rogaland
Xplosafe: Pangstart for sikkerhetsruter
Rogaland: Fylkesordføreren går til Risa
Nikola legger på kjetting
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
Building Supply NO
PlastForum NO

Send til en kollega

0.066