23948sdkhjf

Fem el-gravere og en gravferdsetat

Aldri før har Oslo gravferdsetat byttet ut alle sine fem gravere samtidig og aldri før har importøren levert så mange batterielektriske maskiner til en kommunal eller statlig aktør.

Volvo Maskin AS leverte fem Volvo ECR25 Electric til Oslo Gravferdsetat den 21.januar: Da hadde prosessen med anskaffelsen gått siden desember 2020, forteller Magne Hustavenes, direktør i gravferdsetaten i Oslo kommune.

Det tar tid å bli sikker og anskaffelsesprosessen har også båret preg av at utvalget på elektriske minigravere i denne vektklassen har vært mager.

- Alt utstyret på gravplassene i Oslo skal bli fossilfritt, forklarer Hustavenes.


Bilde over: De ansatte i gravferdsetaten viser et genuint engasjement for klima og livet på jorda, synes Omar Samy Gamal, byråd for kultur idrett og frivillighet i Oslo kommune. Alt utstyret på gravplassene i Oslo skal bli fossilfritt, forklarer Magne Hustavenes, direktør i gravferdsetaten i Oslo kommune. Foto: Fredrik Saugstad

Vil hagle med studiebesøk

De er godt i gang med småutstyret, nå er det tungt utstyr som byttes. Direktøren regner med det kommer til å hagle med studiebesøk fra andre byer. Samtidig er han klar på at det er de ansatte som skal kvalitetssikre. De får skryt for å være fremoverlente og vise et genuint engasjement, også fra byråd for kultur idrett og frivillighet i Oslo kommune, Omar Samy Gamal. Han fikk for øvrig sine første sekunder i en anleggsmaskin godt demonstrert av fagarbeider Rune Sem.


Bilde over: To av fem Volvo ECR25 Electric på vei nedover Alfaset Gravlund. Foto: Fredrik Saugstad

24.000 graver

Sem har i tillegg jobbet med anskaffelser i gravferdsetaten. Han er mekaniker av yrke, men har snart jobbet 34 år her og 30 av dem har han sittet i en gravemaskin.

- Jeg tror jeg har laget mellom 23.000 og 24.000 graver, forklarer Sem.


Bilde over: Dette er første gang de har byttet ut alle fem maskinene i etaten og nå gleder Rune Sem seg til å komme i gang. Foto: Fredrik Saugstad

Dette er første gang de har byttet ut alle fem maskinene i etaten og nå gleder han seg til å komme i gang. Og at det er den største leveransen av batterielektriske maskiner fra Volvo Maskin til en kommunal eller statlig innkjøper, bekreftes av Volvo-selger og distriktssjef Kim Nymo.


Bilde over: For første gang har vi levert jordbor med en maskinpakke, forklarer maskinselger Kim Nymo i Volvo Maskin. Foto: Fredrik Saugstad

Pakke 1

To personer blir av direktøren gitt mye av æren for at etaten har fått til dette og det er Rune Sem og Arne Valland, seksjonsleder Bygg og Anlegg i Oslo kommune. Valland var den som sendte inn søknad om midler til dette og nå er gravferdsetaten godt i gang med ”pakke 1” som består av to elektriske lastebiler (i ferd med å kjøpes inn), tre hjullastere (ikke kjøpt inn enda), en kompaktlaster (Avant e6) og  de fem nevnte graverne.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.141