23948sdkhjf

Frode Bodin kjører nødhjelp fra Norge, kona sitter i et bomberom i Kyiv

- Det er tungt og uvirkelig, men nå føler jeg hvertfall at jeg bidrar med noe, sier yrkessjåfør Frode Bodin fra Kristiansand.

NØDHJELP: Han stiller med egen bil og tralle, samt egen kamerat, Steinar Olsen, med på veien. Målet ligger tre kilometer inn i det krigsherjede landet. I tankene er hans ukrainske kone, som på tragisk vis ble sittende fast i hovedstaden Kyiv.

På telefon fra bilen forteller Frode at de nå er på vei til Ukraina med nødhjelp fra Norge. Han kjører sin egen bil og tralle, og har fått støtte slik at han ikke har mye egne utgifter for transporten.

Tirsdag ettermiddag denne uken lastet de hengeren full, og satt kursen sørover. Turen har  en helt spesiell betydning for Frode.

Tør ikke flykte fra Kyiv

- Det hele er veldig tragisk. Min kone Julia bor i Kyiv i Ukraina. Søndagen før krigen startet, var planen at hun skulle kjøre til syd i Ukraina. Samme kveld ringte faren hennes og sa han følte seg dårlig. Han ville til sykehuset, forteller Frode.

Dagen etter at faren ble lagt inn på sykehuset, rett før Julia skulle reise, ringte de fra sykehuset og sa at faren hadde hatt et slag og er død. Begravelsen ble gjennomført på onsdag, og reisen til kona ble derfor utsatt til torsdag morgen. Frode og Julia snakket sammen onsdag kveld. Bilen var pakket klar og hun ante fred og ingen fare.

- Jeg skulle ut å kjøre natt til torsdag, og da så jeg på nyhetene at krigen var i gang. Jeg forsøkte å få tak i min kone, men hun svarte ikke før litt ut på formiddagen. Jeg fortalte hva som skjedde, og hun ble veldig sjokkert. Hun trodde aldri dette kunne skje. Da var dessverre det for sent å forlate Kyiv, og hun bestemte seg for å bli der og gjemme seg, forteller Frode.

Han var i kontakt med Julia tirsdag kveld denne uken, og hun fortalte at hun ikke tør å flykte fra Kyiv nå. Dermed sitter hun fast der.

- Det er en veldig vanskelig situasjon, men det hjelper meg psykisk å kunne kjøre nødsendinger til Ukraina. Da føler jeg at jeg bidrar med noe, sier Frode.

Vil kjøre inn i Ukraina

Turen går fra Norge, gjennom Danmark til Berlin i Tyskland, Krakow i Polen, Presov i Slovakia og grensebyen Uzjhorod i Ukraina.

- Tør dere å kjøre inn i Ukraina?

- Jeg har sagt ja til å kjøre inn, for det er kun tre kilometer fra grensen og det finnes en korridor inn til Uzjhorod.

Frode har kjørt flere hjelpesendinger før til Ukraina og Moldova, og når han ble kontaktet nå sa han raskt ja. Han kjører sin egen bil og tralle, og hans daglige oppdragsgiver Pentagon ga han fri og støttet opp om turen. Reisen blir dekket av en veldedig organisasjon, og han er godt kjent med landet han skal til.

- Det er vel 24 år siden jeg var i Ukraina første gang, og jeg prater språket ganske bra. Jeg giftet meg med min kone Julia for åtte år siden, og vi har en leilighet i Kyiv, sier Frode.

Han håper å kunne kjøre over grensen til Ukraina for å levere nødhjelpen han har med.

- Akkurat nå sies det at det er håpløst å få levert noe i Polen, for systemet der er helt sprengt. Vi kjører til Slovakia og over grensen der, sier Frode.

Han har flere venner som har flyktet fra Ukraina, eller som fortsatt er i landet. Fra noen av disse har han hørt at det ved grensen til Slovakia og Romania er forholdsvis rolig.

Velvillige arbeidsgivere

Til daglig transporterer Frode alt mulig for oppdragsgiver Pentagon, over hele Europa.

Kamerat og reisefølge Steinar Olsen jobber for Krane Norway i Kristiansand. Han er kranbilsjåfør og de to har vært venner siden barndommen. Til daglig har de begge tilholdssted i Kristiansand, og på turen nå bytter de bytter på å kjøre.

- Vi må si en stor takk til Krane Norway og til Pentagon som gir oss fri til å kjøre denne turen.

Planen er å være fremme ved grensen fredag morgen. Om de kommer videre med egen bil, eller de må sette fra seg tralla, vet de ikke. Frode har gitt beskjed om at han kan kjøre tralla inn selv.

- Vi er ikke redde, men vi har nok en del adrenalin for det vi skal gjøre. Jeg vet at dette går bra, sier Frode.

Opphav og kilder: Tungt.no

KLIKK for alle artikler i Ukraina.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.11