23948sdkhjf

Slik gjør Steg Entreprenør utslippsfri utblokking og NoDig boring

Rørfornyelse med utblokking er en NoDig-metode som sparer både miljø og økonomi. Nå har Steg Entreprenør AS tatt miljøbesparelsen ett skritt videre, og er først i Norge med utslippsfri utblokking.

Prosjektleder Glenn Wiik orienterer om metode og utstyr for utslippsfri utblokking og fjellboring. 

Steg Entreprenør vant totalentreprisen for detaljprosjektering og utførelse av vannledninger i området Tonsenhagen.

Hensikten for Oslo kommune er å øke kapasitet på eksisterende vannledning i Tonsenhagen da det med dagens dimensjoner er fare for svikt i vannleveransen fra Årvoll høydebasseng til Oset ved et eventuelt brudd.

NoDig i tre versjoner 

Tre ulike NoDig-metoder benyttes på dette prosjektet:  

  • Strømpeforing 
  • Utblokking 
  • Fjellboring 

Prosjektet er et oppdrag vi i Steg Entreprenør har for Oslo kommune. Det er en totalentreprise, der vi har ansvar også for prosjekteringen, og der Asplan Viak har prosjektert jobben for oss. Oslo kommune som byggherre har sterkt fokus på fossilfritt og utslippsfritt arbeid på sine prosjekter.  

Kommunen har også lang tradisjon på NoDig-området, og har i lang tid prioritert gravefrie metoder der det er mulig. En utblokking som dette tar to dager. Å grave det samme strekket ville tatt tre-fire uker, med vesentlig større innslag av maskiner og massetransport.

Fornying med utblokking og inntrekk av ny ledning gir en vesentlig miljøbesparelse sammenlignet med konvensjonelle metoder.  

Elektrisk og utslippsfri utblokking

Nå tar vi denne miljøgevinsten et stort skritt videre, ved å gjøre selve utblokkingen med utslippsfri teknologi.  

UTSLIPPSFRITT: Utslippsfri utblokking på Årvoll i Oslo.

I slutten av januar gjorde vi den første av to strekninger med utblokking. Den andre utblokkingen gjennomføres i mars. Mellom disse utblokkingsstrekningene skal ledningen bores 400 meter gjennom fjell. Alt foregår med elektrisk drift. Både utblokkingen og fjellboringen gjør vi nå helt utslippsfritt, med teknologi vi har bidratt til utviklingen av.  

Utblokkingen har vi allerede fått en viss erfaring med å gjøre utslippsfritt. Prosjektet på Årvoll er det fjerde vi gjør med et elektrisk drevet blokkeaggregat.

Dette aggregatet er byggenummer 001, altså den aller første maskinen bygget hos Tracto-Technik i Danmark.  

 Les hele innlegget på Rørbloggen.

Opphav og kilder: Rørbloggen

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078