23948sdkhjf

Fredheim Maskin energimerker maskinene

Å vite utslipp, virkningsgrad, energiforbruk og støynivå er blant de viktigste faktorene å vite om en anleggsmaskin, men hvor kan man finne det? Ikke i brosjyrene i hvert fall.

- Dette er viktigere å vite på anleggsmaskiner enn på kjøleskap sett med våre øyne, sier Per Fredheim.

Nå har de fått med seg de fire merkene Keestrack, Sandvik, Telestack og Neuenhauser på å energimerke maskinene sine.

De fire er blitt enige om en felles metode for utslipp, virkningsgrad og energimerking. Da måtte de også gå med på å offentligjøre data på forbruk og utslipp.

Håper på bransjestandard

Importøren blir dermed den første til å innføre noe slikt og håper nå at det kan bli en bransjestandard.

Fredheim tror fremtidens vinnere av kunder, importører og produsenter er de som tilbyr maskiner med lavest energibehov og lavest utslipp. De to henger ofte svært tett i sammen.

Hvorfor produsetene ikke lager de optimale løsningene er så enkelt som at det er de billige løsningene som selger globalt, påpekes det.

I tillegg nevnes faktorer som maskinvekt, konservativ bransje og frykt for å tenke nytt.


Bilde over: En telestack driftet med strøm fra vegg eller genset er mye mer effektivt. Illustrasjon: Fredheim Maskin


Bilde over: Telestack med Deutz-motor får helt andre verdier, særlig på utslipp og forbruk. Illustrasjon: Fredheim Maskin

På samme jobb kan et 70-tonns mobilt knuseverk bruke enten 30, 36, 46 eller 59 liter per time avhenig av type drivlinje. Men hvordan skal kunden vite det når han skal handle maskin? Nå blir det det i alle fall mulig å danne seg et bedre bilde av det.

Virkningsgraden kritisk

- Et knuseverk kan konstrueres på flere måter for å gjøre den samme jobben, det skiller de litt fra andre typer anleggsmaskiner, mener Fredheim.

Og virkningsgraden er sentralt oppi det hele.

45 prosent

En maskin med gearpumper har ca samme virkningsgrad i dag som den hadde i 1982, omtrent 45 prosent. Grunnen til at så mange maskiner fortsatt har det er at det er billig og dermed populært globalt. Ved halvert virkningsgrad trengs dobbel energi/dieselmotor som igjen gir dobbel strømregning eller dieselforbruk og CO2-utslipp.

55 prosent

Bytter man ut til variable pumper/stempelpumper (lastkjennende hydraulikksystem) for eksempel fra Danfoss øker virkningsgraden til 55 prosent, men det er en god del dyrere.

70 prosent

Maskiner som har en kombinasjon av clutch og hydraulikk / elektrisk gir en virkningsgrad på 70 prosent, men disse er enda dyrere.

85 prosent

Så har vi maskinene som benytter seg av generator og elmotor, disse kan få en virkningsgrad på 85 prosent.

Målsetningen er å fremme de energigunstige og miljøvennlige alternativene samt en forklaring på de tekniske forskjellene. Dataene på utslipp og energifobruk er målt under produksjon, altså ikke snittall.

- Forskjellene er over 50 prosent på drivstoff/energibehov på de ulike transmisjonene, forklarer Fredheim.

Støy er også utslipp

Merkingen inneholder også støynivå og dette måles uten last, altså at maskinen står og går, men uten at den knuser/sorterer.

Batteri er et blindspor

- I vår bransje er batteridrift et blindspor, mener Per.

Han sikter da til knuseverk og sikteverk og påpeker at det enten bør driftes med nettstrøm eller et gensett som drifter flere verk. Uansett, motoren skal vekk. 

- Nå har vi et skjema som forklarer kunden forskjellen. Et knuse/sikteverk kan bygges på mange måter, men billigst er ikke best. Over tid vil maskinene som bruker minst energi være billigst og det er da snakk om 2 til 3 år og mer.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.063