23948sdkhjf

Åpner for godstog fra Narvik til Asia

1. mai åpnes en ny godsrute på Ofotbanen: Da går første last fra Narvik til Helsinki. Derfra kan fisk og andre nordnorske varer bli transport med jernbane rundt halve kloden.

Fra Helsinki går det ukentlige direktetog til Asia. Den raskeste veien østover gjennom Russland er ikke aktuell i dag, men de asiatiske markedene kan likevel nås gjennom de baltiske landene og transport videre mot sørøst.

Det er Narvik havn som står bak den nye togruten, skriver Bane NOR med henvisning til avisa Fremover. Med støtte fra Nordland fylkeskommune har Narvik havn engasjert CargoNet AS som skal kjøre varene på Ofotbanen og videre til den svensk-finske grensen.

På finsk side tar Nurminen Logistics Oy over og frakter godset videre til Helsinki. Derfra er det skinnegang over hele det europeiske kontinentet og østover i Asia.

– Vi mener at potensialet er stort, og vi har gode samarbeidspartnere både i Norge og i Finland. Jeg gleder meg til første togavgang og jeg er optimist, sier Narviks havnedirektør, Børge Edvardsen Klingan, til Fremover.

Gjennom Baltikum

Fra Helsinki har Nurminen ukentlige direktetog til Asia. Den raskeste veien østover gjennom Russland er ikke aktuell i dag, men de asiatiske markedene kan likevel nås gjennom de baltiske landene og transport videre mot sørøst.

Kommersiell direktør i CargoNet, Carl Fredrik Karlsen, sier at de ønsker å åpne flere muligheter for eksportører av norske varer.

– Denne nye ruten skal gå annenhver uke. Vi håper at interessen blir stor nok til å utvide. Målet er å bygge opp en transportåre som kan knyttes mot nettverket i Asia. Dette er også en fin korridor for varer som skal langt øst i Europa, sier Karlsen.

Kan åpne opp et nytt «nærmarked» for fersk fisk

Havnedirektør Klingan sier til Fremover at dette er viktig og klimavennlig satsing for Nord-Norge.

– Det er et stort fokus på eksisterende markeder og utviklingsmulighetene i nordområdene. I tillegg er det mange destinasjoner som nås via Helsinki. Den nye togruten har for eksempel alle muligheter til å åpne opp et nytt «nærmarked» for fersk fisk, sier havnedirektøren.

Han tror transporttilbudet blir en viktig del av fremtidens grønne logistikkløsninger til og fra Narvik, byen som er Nord-Norges største knutepunkt for varetransport.

Opphav og kilder: Bane NOR

KLIKK for alle artikler i Logistikk vei sjø bane fly.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.079