23948sdkhjf

Vei og Anlegg 2022: Diamant-Bjørn viser liten men viktig verdensnyhet

Diamant og hardmetall går hånd og hånd når Epiroc skal gjøre det mer effektivt å bore.

Enda en verdensnyhet fra Epiroc: Med diamantbeskyttede stifter på borkrona kan du bore hele salva unte å bytte.

- Dagens verdensnyhet nummer to er kanskje verdens minst sexy ting, borkroner, smiler Bjørn Oddvar Andresen, markedssjef borstål og hydraulisk verktøy hos Epiroc. 

Men Bjørn har gjort dette før han, og etter tidenes ice-breaker (for å snakke om borkroner) forklarer han oss hvorfor Epiroc Powerbit X kommer til å bli likt av flere i bransjen.

Epiroc har holdt på med bostål i 40 år og stort sett har det vært gjort på samme måte. Men nå har de klart å produsere bormetallstifter med et tynt diamantbelegg, noe som skal gjøre stiften ekstremt slitesterk (Bjørns egne ord).

Det skal gi lengre levetid, fra normalt å vare i 60 meter før de må tas av borriggen og fraktes ut av tunnelen for sliping, skal denne kunne bore hele salva. I og med at man stort sett benytter automatisert boring har det en ekstra stor fordel. Den kan gjøre det mulig å bore i automodus over lunsjpauser, skiftbytter og sprengingsventilasjonssykluser. 

- Joda, de er mye dyrere, men gevinsten med å ikke få avbrudd i tunneldriving er veldig stor, kommenterer Andresen.

Denne slipes ikke, den går til den er utslitt, så resirkuleres stålet. I tillegg får man bedre sprenging fordi borstålet ikke mister diameter pga sliping. - En liten men viktig verdenspremiere, konkluderer Bjørn Andresen med.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094