23948sdkhjf

Møre og Romsdal skal kartlegge mineralpotensial - eksporterte for 291 millioner i 2020

Behovet for mineraler er økende og potensialet i Møre og Romsdal skal kartlegges bedre de neste tre årene.

Møre og Romsdal har et mangelfullt kartlagt ressurspotensial. Årsaken er gamle geologiske kart med dårlig oppløsning. Nå skal det endres, skriver fylkeskommunen som har inngått avtale med Norges geologiske undersøkelse (NGU) om kartlegging av ressursene.

I 2020 eksporterte fylket mineralske råstoff for 291 millioner kroner og har hatt, eller har hatt, drift på alle de overordna typene mineraler som metall, industrimineral, naturstein og byggeroståffene pukk og grus. 

Avtalen omfatter undersøkelser av mineralpotensialet for jern, titan, vanadium og andre mineralske ressurser, vurdering av muligheter for eksportrettet pukkproduksjon, kartlegging av geologisk arv for blant annet reiselivet, samt geokjemiske udnersøkelser. Avtalen gjelder fra 1.mai og har en verdi på 15 millioner kroner over tre år.

EU har laget en oversikt over mineraler og metaller som er krtitiske for europeisk industri, dels på grunn av den økonomiske betydningen, og dels på grunn av en usikker forsyningssituasjon. På EUs liste står flere av råstoffene som finnes i Møre og Romsdal, for eksempel titan og vanadium, men også sjeldne jordarter (REE) og litium.

Kilde: Møre og Romsdal fylkeskommune

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.094