23948sdkhjf

Verdens første: Volvo CE tester hydrogendrevet dumper

Prototypen fylles med 12 kg hydrogen på 7,5 minutter for å kjøre i fire timer.

Volvo CE starter testing med hydrogendrevet dumper:

Prototypen, Volvo HX04, skal gi innsikt i muligheter en anleggsmaskin med fuelcell / hydrogendrift gir, i tillegg til batterielektriske maskiner. Med Volvo CEs mål om null netto utslipp av drivhusgasser innen 2040 i hele verdikjeden, økes innsatsen på å utvikle alternative energikilder, skriver Volvo i en pressemelding.

Privat-statlig samarbeid

HX04 er et resultat av et prosjekt som startet i 2018 med midler fra FFI som er et samarbeid mellom det svenske statlige innovasjonsvesenet (Vinnova), den svenske Energimyndigheten og Trafikverket, for å støtte forskning på bærekraftige kjøretøy. I samarbeidet inngår Volvo CE, RISE (Sveriges forskningsinstitut) og PowerCell. Sistnevnte er en svensk utvikler av fuelcell baserte hydrogenelektriske løsninger.

Electric Charlie

Utviklingen og byggingen har stort sett foregått ved Volvos dumperfabrikk i Bråas i Sverige, samme sted hvor Volvos første dumper "Grus Kalle" / "Gravel Charlie", verdens første leddstyrte dumper, ble laget i 1966. Dermed har HX04 allerede fått kallenavnet "Elektriske Kalle" eller "Electric Charlie".

Infrastrukturen viktig nøkkel

Infrastruktur for hydrogen er fortsatt under utvikling, og er en viktig nøkkel for å komme i mål med prosjektet. Shell har innstallert en hydrogen-stasjon ved testløypa i Bråas. Både Shell og Volvo Group er medlemmer av H2Accelerate, et samarbeid mellom selskaper for å legge til rette for å markedslansere hydrogendrevne lastebiler i Europa. 

Å fylle HX04 skal være enkelt og raskt. 12 kilo hydrogen fylles på ca 7,5 minutter, noe som gir nok energi til å drive maskinen i fire timer. Som kjent er de lokale utslippene fra hydrogen kun vanndamp og varme. I dette tilfellet blir varmen brukt til å varme førerhytta.

Kilde: Volvo CE

KLIKK for alle artikler i Tungt og fossilfritt.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Anbefalte artikler

Se seneste nyhetsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.078