23948sdkhjf

Göteborg: Fortsatt vekst i Nordens største havn

Med unntak av nye biler hadde Göteborgs hamn en god håndteringsvekst i alle segmenter i første halvår.

Til tross for at utfordringene i det globale logistikksystemet skaper problemer i mange havner mener Göteborgs Hamn at den har klart å betjene sine kunder effektivt.

Containerskip: I første halvår håndterte Nordens største havn 433.00 TEUs, en økning på fem prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det har medført at Göteborgs hamn også øker sin markedsandel i hjemlandet. I dag betjener den 52 prosent av det svenske containermarkedet, sammenlignet med 48 prosent ved årets start, opplyser havnen i en pressemelding.

Jernbane: Containertransportene til og fra havnen økte med ti prosent til 253.00 TEUs.

Ro-ro: Rullende gods til og fra Storbritannia, Danmark, Tyskland, Norge og de sentraleuropeiske hubene i Gent og Zeebrugge i Belgia økte med tre prosent til 295.000 ro-ro-enheter lastet eller losset.

Passasjerer: Opphevelsen av reiserestriksjonene i forbindelse med pandemien resulterte i en eksplosjonsartet vekst i fergetrafikken der passasjerantallet i første halvår endte på 528.000, en økning på 197 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Energiprodukter: Flyten av energiprodukter gjennom havnen økte med 10 prosent til 11 millioner tonn. Det skyldes primært raffinerienes økte produksjon, men også innlagringen av råolje ligger på stabile nivåer, opplyser havnen.

Bil: Komponentmangelen i bilindustrien har resultert i at antall nybilregisteringer i EU er redusert med 14 prosent første halvår. Göteborgs hamn er også Sverige største bilhavn og håndterte 122.000 kjøretøyer, også det en nedgang på 14 prosent fra samme periode i fjor.

Fortsatt tro på vekst

Til tross for at utfordringene i det globale logistikksystemet skaper problemer i mange havner viser Göteborgs Hamn til at de har klart å betjene sine kunder effektivt.

– Da er det logisk at man søker seg til Göteborg i en større utstrekning, uttaler Elvir Dzanic, adm. direktør i Göteborgs Hamn AB i en pressemelding.

Selv om mange mener Sverige er på vei inn i en lavkonjunktur tror han på en fortsatt vekst.

– Når vi retter blikket fremover, prater med våre kunder og ser hvordan deres ordrebøker ser ut så ser vi ganske positivt på tilværelsen. Ingen budsjetterer med lavere volumer, hverken for resten av året eller inn i det neste. Men når det er sagt er jeg ikke blind for omverdenen, sier Dzanic og viser til både krigen i Ukraina, inflasjonen, rentene og strømprisene.

– Men signalene jeg oppfatter fra industrien peker ikke mot mindre produksjonsvolumer, snarere tvert om, sier han.

Opphav og kilder: Göteborgs Hamn

Kommenter artikkelen

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.047