23948sdkhjf

Første anleggsplass på hydrogen

NAPOP gjennomfører en pilot med Hafslund og Steg Entreprenør for å demonstrere hydrogen på en utslippsfri anleggsplass i Oslo.

Denne høsten skal NAPOP (Not a part of the problem) sammen med Hafslund og Steg Entreprenør demonstrere en hydrogenbasert energistasjon, som skal levere elektrisitet til elektriske anleggsmaskiner og batterikontainere under gjennomføringen av et rehabiliteringsprosjekt i Kruttverksveien i Oslo.

Prosjektet skal vise energistasjonen NAPOP H2ES, sammen med et ZenergiZe batterisystem levert av Atlas Copco Power Technique Nordic. Byggherre er Oslo VAV, og prosjektet gjennomføres som et nullutslippsprosjekt.

Veldig nysgjerrige

– I og med at prosjektet har krav om å være utslippsfritt, ble vi veldig nysgjerrige da NAPOP kontaktet oss for å høre om vi var interessert i å ta i bruk grønt hydrogen som energikilde. Vi har flere prosjekter hvor det er krevende å få energibehovet dekket fra eksisterende infrastruktur, og vi er veldig stolte av å være med på å demonstrere alternative nullutslippsløsninger for bransjen, sier avdelingsleder Espen Glømme hos Steg Entreprenør i en pressemelding.

Oppstart i oktober

Anleggsprosjektet i Kruttverksveien er allerede i gang, og NAPOPs energistasjon har planlagt oppstart i oktober. Gjennom demonstrasjonsprosjektet skal det produseres og distribueres elektrisitet fra hydrogen med brenselcelle- og batteriteknologi.

Energistasjonen og tilhørende infrastruktur leveres av NAPOP, og Hafslund er med som industriell partner.

– Prosjektet er veldig spennende, og vi håper å kunne invitere et bredt spekter av interessenter til

demonstrasjon av energistasjonen NAPOP H2ES utover høsten og våren. Vår ambisjon er å etablere infrastrukturer for bred bruk av hydrogen for bygg- og anleggsektoren både til elektrisk produksjon, leveranse av varme samt hydrogen som drivstoff til tyngre anleggsmaskiner, sier daglig leder i NAPOP, Terje Paulsen.

– Vi håper at dette prosjektet vil forsikre bransjen om at hydrogen er en robust, trygg og svært effektiv energibærer.

Tror på kombinasjon

– Økende etterspørsel etter utslippsfrie alternativer i bygg- og anleggsbransjen akselerer behovet for fleksible nullutslippsløsninger, og vi tror at en kombinasjon av strømtilførsel fra nett, batterier

og hydrogen vil være nødvendig for å operere nullutslippsløsninger effektivt, sier Heidi Sørensen, direktør for Klimaetaten i Oslo.

– Ikke alle utslippsfrie byggeplasser vil få tilgang til tilstrekkelig effekt fra strømnettet. Derfor synes vi det er veldig positivt å se fremoverlente aktører jobbe sammen for å finne løsningene vi trenger for en fremtid med utslippsfrie anleggsplasser.

Sikkerhet er førsteprioritet

Grønt hydrogen er en ukonvensjonell utslippsfri energibærer. Det er et viktig mål for prosjektet å definere sikre rammer for etablering av nødvendig hydrogeninfrastruktur tilpasset bygg- og anleggssektoren.

– Sikkerhet er vår førsteprioritet. Sammen med våre samarbeidspartnere gjennomfører vi risikovurderinger på ulike nivåer i prosjektet for å ivareta sikkerheten og miljøet, forteller Kristin Arnesen, forretningsutvikler hos Hafslund.

– Vi tror at et effektivt hydrogenmarked er nødvendig for å oppnå et nullutslippssamfunn, og vi håper at prosjekter som dette er med på å ta oss raskere dit.

 

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Pon Equipment Norge har fått ny sjef: Ole-Petter Holene (46)
Scania Winter 2023 - tid for omstilling
Veidekke: Bygger enda flere boliger på Lillestrøm
Tyveriraidene: Krise på mandag, fikset på torsdag - kostnad over 300.000 kroner
Volmax og E18 Truckcenter: Tungbilverksted er oppkjøpt
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.11