23948sdkhjf

Se her entreprenører: Forsvarsbygg skal bygge et nytt samfunn på Jan Mayen

Jordskjelv. Aktiv vulkan. Ekstremvær. Det er ikke A4 å bygge i arktisk villmark. I oktober vil Forsvarsbygg invitere til en samspillentreprise for å prosjektere og bygge ny hovedbygning på øya.

TUNGT EVENTYR: Jan Mayen er en 377 kvadratkilometer stor, arktisk øy som siden 1930 er en del av Norge, og som ligger ensom langt ute i havgapet, hele 100 mil vest av fastlandet.

Her jobber og bor 19 personer seks måneder av gangen. Blant annet har Meteorologisk Institutt bemanning på øya, i tillegg har Forsvaret personell her. Alle bor, jobber og lever sammen

Nå skal det bygges nytt. Men først en samspill: - Slik kan vi, sammen med markedet, finne en best mulig måte å løse et helt unikt og spennende oppdrag, mener prosjektleder Randi-Grethe Pedersen.

I en og samme bygning skal folk bo, jobbe og tilbringe fritiden. Det koster å bygge på et slikt sted, og det inviteres til kreative prosesser der flerbruk at arealene vil være sentralt.

Forprosjekt revideres, nå skal brikkene på plass

Det er snakk om total fornyelse av bygningsmassen til samfunnet. Prosjektleder Randi-Grethe Pedersen forteller at det finnes et forprosjekt, men at dette må revideres før godkjenning.

- I tillegg skal eksisterende bygning på 2250 m2 rives, og det er et stort prosjekt i seg selv, da det ikke er deponi for avfall på øya. Det er mye asbest og annet miljøskadelig avfall, og alt avfall skal sorteres og fraktes til fastlandet, forklarer hun.

- Nå skal kartet tegnes sammen med entreprenører, brikkene skal komme på plass, og da vil vi etter hvert si mer både om omfang, hvordan oppdraget konkret kan løses og hva dette vil koste, forklarer hun.

Alt under samme tak i et jordskjelv og skredsikkert bygg

Stasjonsbygget planlagt med over 3600 kvadratmeter skal romme alle funksjoner folkene på øya trenger for å leve og bo, og gjøre sin jobb.

- Alt må dessuten være under samme tak, slik at de som jobber og bor der kan være helt selvforsynt uansett vind, snø, eller ja, jordskjelv, forklarer hun.

I løpet av vinteren er byggene i Olonkinbyen nærmest begravd i de enorme snømasser, og vinden fra havet og fjellet er både kald og sterk.

Blant annet skal bygget inneholde forlegningsdel, kjøkken, kontorer, verksted, elektronikkavdeling, trening/gymsal, fritidsrom, brannstasjon og sykestue. Med andre ord: Alt de trenger for å overleve og løse sitt oppdrag under ofte svært krevende forhold.

Jordskjelv, vulkan og ekstremvær
Prosjektgruppen har planlagt oppdraget i lengre tid. Prosjekteier er Forsvarsdepartementet, og det er temmelig klart - dette blir ikke et standard byggeprosjekt.

- Det har vært målt jordskjelv opp mot 6,8 på Richters skala på øya. Ingen andre steder i Norge er det jordskjelv som kan sammenlignes med denne styrken.

Om ikke det var nok så har Jan Mayen det som er Norges eneste aktive og verdens nordligste vulkan, Beerenberg som ruver 2277 meter over havet. Den hadde sist utbrudd i 1985. 

Krevende logistikk på et vernet område

Jan Mayen er naturreservat, og forsyninger må entes flys eller kjøres inn per båt. Alt i et arktisk klima og vær, med det som det innbærer av usikkerheter og utfordringer. Å planlegge logistikkflyten av folk, materialer og utstyr er en stor oppgave

Den største utfordringen ved ilandføring er at øya mangler kai og ei god havn. - Forsvarsbygg har kompetansen og erfaringen nødvendig for å løse et viktig oppdrag for Norge og storsamfunnet på en god måte, men vi ønsker gode og dyktige entreprenører med på laget, sier prosjektlederen.  

- Her får man garantert utfordringer man ikke har hatt tidligere. Jeg håper dette inspirerer entreprenører til å gi inn tilbud. Konkurransen blir lyst ut i oktober, opplyser Randi-Grethe Pedersen.

Opphav og kilder: Forsvarsbygg

KLIKK for alle artikler i Anbud oppdrag kontrakter.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094