23948sdkhjf

Derfor er bensin billigere enn diesel nå

Vanligvis er bensin dyrere enn diesel. Nå er det omvendt. Mange steder er dieselen 2-3 kroner dyrere per liter enn bensin.

TUNGE DIESELPRISER: Mer enn fire av ti personbiler på norske veier er fortsatt dieselbiler, dieselandelen for varebiler er mye høyere. For næringslivet og særlig anleggsbransjen svir det ekstra siden de er helt avhengig av diesel på alt fra maskiner, lastebiler og til varebiler.

Fra 1. januar i år til og med 31. oktober er det registrert 16.891 varebiler som går på diesel, 4.847 som går på elektrisitet, 164 på bensin og 129 på bensin-plug-in-hybrid.

- De siste dagene har pumpeprisen igjen passert 25 kroner per liter, og diesel er nå to til tre kroner dyrere enn bensin, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF, Norge Automobil-Forbund i en pressemelding.

Ingen diesel-lettelser

I dag går nesten halvparten av pumpeprisen til staten i form av avgifter og moms til staten.

Norge er ett av få land i Europa som ikke har kommet bilistene i møte på en eller annen måte med de rekordhøye drivstoffavgiftene. Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Sverige, Danmark, Italia, Nederland og Østerrike har alle enten regulert drivstoffprisen, gitt bilistene en direkte støtte eller redusert avgiftene på drivstoff. 

Økt etterspørsel og høyere priser

- Det er flere årsaker til at dieselen er så dyr nå. En av de viktigste årsakene analytikerne trekker frem er at Europa bruker diesel som erstatning for russisk gass til å lage strøm. I Tyskland stenger man gasskraftverkene og starter dieselaggregatene. Siden Norge konkurrerer om den samme dieselen, øker prisene i Norge også, sier Braadland.

En annen årsak er at russiske raffinerier, som lager diesel av råolje, lenge har vært en stor leverandør av diesel til Europa.

- Når leveransene fra Russland bremser, stiger prisene. Den europeiske raffinerikapasiteten går så mye remmer og tøy kan holde, men det er ikke nok til å dekke etterspørselen. I perioder får faktisk Europa nå levert diesel fra kinesiske raffinerier, sier han.

Opphav og kilder: NAF

KLIKK for alle artikler i Energipriser i fokus.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.078